Μπιφτέκια με DNA αλόγου απέσυρε από τα ράφια της η Tesco

Ποσότητα μπιφτεκιών από βοδινό κρέας παραδέχθηκε ότι απέσυρε η γνωστή βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco όταν σε ελέγχους ανακαλύφθηκαν δείγματα που περιείχαν γενετικό υλικό αλόγων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των καταναλωτών και προβληματισμό στους υπεύθυνους της αλυσίδας, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα και την πτωτική πορεία των πωλήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας τα μπιφτέκια που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν θετικά παρήχθησαν σε δύο εργοστάσια στην Ιρλανδία κι ένα στη Βρετανία και πωλούνταν τόσο σε υποκαταστήματα της ίδιας της αλυσίδας όσο και σε διάφορα άλλα καταστήματα λιανικής.

Οι ιρλανδικές αρχές ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μπιφτεκιών περιείχε πολύ χαμηλό επίπεδο DNA αλόγου, αλλά σε τουλάχιστον ένα δείγμα της Tesco βρέθηκε ότι γενετικό υλικό αλόγων αποτελούσε το 29% του περιεχομένου.

Σε δική της ανακοίνωση η Tesco επισημαίνει τα ακόλουθα: « Συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον προμηθευτή που αφορά η υπόθεση για να αντιληφθούμε τάχιστα πώς συνέβη αυτό και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά».

Το κρέας αλόγου γενικά δεν θεωρείται πως αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, αλλά για πολιτισμικούς λόγους δεν καταναλώνεται στη Βρετανία αλλά και στην Ιρλανδία.

You might also like