Ελλάδα και Ιταλία παραβιάζουν τον κανονισμό της Ε.Ε. για τις κλωβοστοιχίες

Ένα χρόνο μετά την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών, η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να μη συμμορφώνονται με το νέο κανονισμό της Ε.Ε., σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Compassion in World Farming.

Η διεθνής ΜΚΟ Compassion in World Farming (CIWF), επισημαίνει σε δελτίο τύπου της ότι από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., πλέον δύο μόνο παραβιάζουν τη νομοθεσία, συνεχίζοντας να κρατούν τις όρνιθες σε παλιού τύπου κλωβοστοιχίες, μια πρακτική εκτός νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2012. Οι κλωβοί αυτοί είναι φτιαγμένοι να χωρούν πολλές όρνιθες με διαθέσιμη επιφάνεια για κάθε όρνιθα περίπου όση ένα χαρτί Α4 και έχουν ένα κεκλιμένο δάπεδο συρμάτινου πλέγματος ώστε τα αυγά να κυλούν επάνω σε ένα μεταφορικό ιμάντα για να συλλέγονται αυτόματα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, έχει πάρει παράταση ως τον Ιούνιο του 2013 για να συμμορφωθεί με τη νέα οδηγία.

Η Άννα-Μαρία Πισάπια, επικεφαλής του Ιταλικού γραφείου, αναφέρει: «Στην Ιταλία διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για την Ελληνική οικονομία και πολλοί ανησυχούν ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Δυστυχώς η Ιταλία βρίσκεται στην τελευταία θέση στην προσπάθεια απαλλαγής από τις παράνομες κλωβοστοιχίες και αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των 20 εκατομμυρίων ορνίθων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκτιμάται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αυτούς τους κλωβούς».

Ο Φίλιπ Λυμπέρι, Διευθύνων Σύμβουλος της CIWF, υπογραμμίζει ότι «είναι ντροπή το γεγονός ότι εκατομμύρια όρνιθες στην Ε.Ε. εξακολουθούν να βρίσκονται σε παράνομους κλωβούς. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων και δεν πρέπει να υπονομεύεται αυτή η προσπάθεια από μεμονωμένες χώρες».

«Παράλληλα με τα μέτρα από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να ελέγξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους για να βεβαιωθούν ότι τα αυγά που προμηθεύονται δεν προέρχονται από παράνομα συστήματα. Δεν πρέπει να βρεθεί αγορά για τους προμηθευτές αυτούς».

Την 1η Ιανουαρίου 2012, 14 χώρες δεν είχαν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Τώρα πλέον, όλες οι χώρες, εκτός της Ελλάδας και της Ιταλίας, έχουν πλέον εφαρμόσει την απαγόρευση στην πράξη.

Η Όλγα Κήκου, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τονίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι θλιβερή: «Πάνω από 10 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ψηφίστηκε η μετατροπή των συστημάτων για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκτροφής. Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ πάνω από ένα χρόνο τώρα, όμως πολλοί Έλληνες πτηνοτρόφοι δεν έχουν συμμορφωθεί ούτε έχουν παρουσιάσει τέτοια πρόθεση. Η πολιτεία πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί κακό παράδειγμα για την Ευρώπη και για την αποφυγή των κυρώσεων που θα σήμαινε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για όσους αψηφούν το νόμο».

Οι λεγόμενοι «εμπλουτισμένοι» κλωβοί, που επιτρέπουν περισσότερο χώρο ανά όρνιθα και προσφέρουν μικρές βελτιώσεις, εξακολουθούν να επιτρέπονται σύμφωνα με την Οδηγία για τις όρνιθες. Η Compassion in World Farming είναι αντίθετη με τη χρήση κλωβών για τις όρνιθες, θεωρεί όμως την Οδηγία ως ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Η Compassion in World Farming, ιδρύθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια, το 1967, από Βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης ζώων στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμεθα ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων).

You might also like