Κύπρος: Υποψίες για ψευδοπανώλη και σε άλλη πτηνοτροφική μονάδα

Υποψίες ότι ο ιός της ψευδοπανώλης μπορεί να υπάρχει και σε άλλη πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Μάμμαρι, στη Λευκωσία της Κύπρου έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιώργος Κυριακίδης, η μονάδα έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη με τις υπόλοιπες τρεις που μολύνθηκαν και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αρχικό κρούσμα.

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι πρόβλημα. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι ο στόχος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού της ψευδοπανώλης και να τον περιορίσουν στην περιοχή. Οι θανατώσεις πουλερικών δεν αποκλείεται να αγγίξουν τις 200.000, ενώ ήδη έχουν θανατωθεί 130.000. Ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, επανέλαβε στο ΡΙΚ ότι η ανθρώπινη υγεία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από τον ιό. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην υπόλοιπη Κύπρο και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα ψευδοπανώλης στα πουλερικά που έχουν εξετασθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κύπρου από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς, το βράδυ της Κυριακής, ο ιός που παρουσιάστηκε στην Κύπρο είναι πολύ σοβαρός και ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο και για την Ευρώπη.

Πάνω από μισό εκατ. ευρώ οι ζημιές

Από τον ιό της ψευδοπανώλης μολύνθηκε το 15% της κυπριακής πτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα αυτή να έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Όπως υπολογίζεται οι ζημιές ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η οικονομική καταστροφή λόγω των περιορισμών και των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, Παύλος Παραδεισιώτης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Τόνισε επίσης ότι η άρση των περιορισμών, θα ελαχιστοποιήσει το οικονομικό κόστος, όχι μόνο για τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αλλά και για την πτηνοτροφία γενικότερα.

Από τα κατεχόμενα η ψευδοπανώλη

Πεπεισμένος ότι ο ιός της ψευδοπανώλης μεταφέρθηκε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Κυριακίδης, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ δεν ενημέρωσαν την ε/κ πλευρά στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή. Ο κ. Κυριακίδης επικαλέστηκε δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Κίμπρις» στις 8 Ιουνίου, όπου, όπως λέει, γίνεται αναφορά σε περιστατικά θανάτων πουλερικών από τον ιό της ψευδοπανώλης.

Συμπλήρωσε ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν προέβη σε καμία ενημέρωση προς την ελληνοκυπριακή για το θέμα. Στην συνάντηση αυτή μετέχουν τρεις κτηνίατροι από την κάθε πλευρά και σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, οι Ελληνοκύπριοι κτηνίατροι ρώτησαν τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους αν παρατηρήθηκαν περιστατικά ψευδοπανώλης στα κατεχόμενα, για να εισπράξουν την απάντηση ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ανέφερε τέλος ότι σύμφωνα με τα φυλογενετικά στοιχεία του ιού που παρουσιάστηκε στην Κύπρο, προσομοιάζει με τον τουρκικό ιό, αν δεν είναι ο ίδιος.

Τι είναι η ψευδοπανώλη

Η ψευδοπανώλη είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και εμφανίζεται κυρίως στις βιομηχανίες πουλερικών. Η μετάδοση εμφανίζεται από την έκθεση στα περιττώματα καθώς και μέσω της επαφής με τη μολυσμένη τροφή και το νερό Η έκθεση των ανθρώπων στα μολυσμένα πουλιά μπορεί να προκαλέσει ήπια επιπεφυκίτιδα και γρίπη, αλλά δεν θέτει κανέναν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ούτε μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η χρήση των προφυλακτικών εμβολίων και των υγειονομικών μέτρων μειώνει την πιθανότητα των ξεσπασμάτων.

You might also like