Κρούσματα ψευδοπανώλης και σε οικόσιτα πουλερικά στην Κύπρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα με την ψευδοπανώλη στα πουλερικά, ενώ πονοκέφαλο προκαλούν τα οικόσιτα στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς.

Ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Κυριακίδης αποκάλυψε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε οικόσιτα πτηνά στην περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και ότι θανατώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Είπε ακόμη ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος και πρόσθεσε ότι η υπόθεση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Ο κ. Κυριακίδης κάνει έκκληση σε όσους διατηρούν οικόσιτα πουλερικά να αποτείνονται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε περίπτωση που διαπιστώνονται κλινικά συμπτώματα ή και θάνατοι.

Οι πτηνοτρόφοι μετρούν ήδη σημαντικές απώλειες τόσο από τις θανατώσεις, όσο και από τα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο εμπόριο.
Η ψευδοπανώλη είναι μια σοβαρή και καταστροφική ιογενής ασθένεια των πτηνών, γι’ αυτό και τα πτηνά της εκμετάλλευσης όπου εντοπίζονται θανατώνονται υποχρεωτικά, αφού δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο. Τα θανατωθέντα πτηνά μεταφέρονται για καύση στον αποτεφρωτήρα.

Ο πρόεδρος του κυπριακού Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, κ. Παύλος Παραδεισιώτης, χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε ότι οι ζημιές από τα κρούσματα ψευδοπανώλης ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε υπάρχει ανησυχία και στην ΕΕ, μετά την πληροφόρηση που έρχεται από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αγγλία, ότι η εμφάνιση του ιού στην Κύπρο πιθανόν να αποτελέσει κίνδυνο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, κ. Πέτρος Μιντίκκης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου είναι να αποτρέψει όσον είναι δυνατόν την εξάπλωση του ιού σε άλλες περιοχές, «γιατί τότε θα μιλούμε για ολοκληρωτική καταστροφή της πτηνοτροφίας». Σημειωτέον υπολογίζεται ότι το 10% με 15% της πτηνοτροφικής παραγωγής γίνεται σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή.

You might also like