Ανησυχίες για ανεξέλεγκτες εισαγωγές καναδέζικου βόειου και χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή αγορά
Σοβαρές ανησυχίες ότι ο Καναδάς θα αποκτήσει αυξημένη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά για σημαντικές ποσότητες βοείου και χοίρειου κρέατος, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που επετεύχθη με την Ε.Ε. την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, εξέφρασαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι Καναδοί συμφώνησαν να τηρούν τα Ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής.
O πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, ανέφερε ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να δώσει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες βοείου και χοιρινού κρέατος, γεγονός το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι απαράδεκτο ακόμη και αν είναι χωρίς ορμόνες. Το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ο κ. Christian Pees πρέπει εξετάσουν οι υπουργού της Ε.Ε. και οι ευρωβουλευτές, όταν κληθούν να εγκρίνουν την τελική συμφωνία. «Το βόειο κρέας είναι ένα ευαίσθητο προϊόν για μας, και η κοινοτική παραγωγή του είναι υπό απειλή. Οι εισαγωγές θα αυξηθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Επίσης, στο πλαίσιο του τομέα του βοείου κρέατος, θα θέλαμε να δούμε καλύτερη κατανομή των μεταξύ των Ευρωπαϊκών διατηρημένων με απλή ψύξη, φρέσκων και κατεψυγμένων υπέρ του κατεψυγμένου βοείου κρέατος» επεσήμανε ο κ. Christian Pees.
Ο πρόεδρος της Copa, κ. Albert Jan Maat ανέφερε ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρωθυπουργού του Καναδά, εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ πιο πέρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στον τρέχοντα γύρο συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των τομέων του χοιρείου και του βοδινού κρέατος. Όπως επεσήμανε πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστάτωση στην αγορά κρέατος. «Είδαμε πρόοδο σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα, σχετικά με την αναγνώριση της παραγωγής της ΕΕ και τα πρότυπα ποιότητας, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις (Γ.Ε.). Αυτό είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Είναι ο πρώτος μεγάλος εμπορικός εταίρος που αναγνώρισε την αρχή του συστήματός μας των γεωγραφικών ενδείξεων, παρά τις κάποιες αδυναμίες. Η αποφυγή της χρήσης αυξητικών παραγόντων είναι επίσης καλό. Καλώ τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι αυτό θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία και ότι θα τηρούνται τα πρότυπα της ΕΕ. Είναι σημαντικό για τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της ΕΕ που έχει πληγεί πρόσφατα, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και από τα αυστηρά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων που εισήχθησαν» ανέφερε ο κ. Albert Jan Maat.