Πολωνία: Αύξηση 7,5% στην παραγωγή πουλερικών το α’ εξάμηνο του 2014

Σημαντική αύξηση της τάξης του 7,5% στην παραγωγή πουλερικών στην Πολωνία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, προβλέπει η επίσημη έκθεση που δημοσίευσε το Πολωνικό Ινστιτούτο Γεωργίας και Οικονομίας Τροφίμων (IERiGZ), υπολογίζοντας ότι θα αγγίξει τους 860 χιλιάδες τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας έκθεσης η παραγωγή των πουλερικών σημείωσε αύξηση κατά 6% (793 χιλιάδες τόνους) και το πρώτο εξάμηνο του 2013. Περίπου το 64,8 % της Πολωνικής παραγωγής προορίζεται για την εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο 35,2 % για εξαγωγή σε ξένες χώρες. Η μεγαλύτερη αγορά για τα πουλερικά της Πολωνίας παραμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απορροφούν το 90% της παραγωγής της που προορίζεται για εξαγωγή.

Επιπλέον κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγή πουλερικών θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους .

Η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών στην Πολωνία συνοδεύεται από μια συνεχή μείωση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Ωστόσο το χοιρινό εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Πολωνών σε σχέση με το κοτόπουλο. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (GUS) το 2012 ο μέσος Πολωνός κατανάλωσε περίπου 26.1 κιλά κρέας πουλερικών, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2011 και 39,2 κιλά χοιρινό, σημειώνοντας μια μείωση της τάξης του 7,8%.

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Γεωργίας και Οικονομίας Τροφίμων προβλέπει στην έκθεση του ότι το 2014 ο μέσος Πολωνός θα καταναλώσει 27,5 κιλά κρέας πουλερικών σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2013.

You might also like