Βουλγαρία & Ρουμανία:Ζητούν να εξάγουν και πάλι χοίρους προς την Ε.Ε.

Την έγκριση της Κομισιόν για να ξαναρχίσουν από τον Ιανουάριο του 2015 οι εξαγωγές ζωντανών χοίρων προς τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. αναμένουν οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Οι δύο αυτές χώρες, επιτρεπόταν να εξάγουν μόνο επεξεργασμένο χοιρινό κρέας μετά την επιβολή περιορισμών που δέχτηκαν στις εξαγωγές τους από την Κομισιόν το 2003, λόγω των κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων.

Βέβαια από την 1η Ιανουαρίου του 2014 άρχισε σταδιακά η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές κρέατος της Ρουμανίας, με απόφαση που έλαβε η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2013. Οι Βούλγαροι παραγωγοί από την άλλη πρότειναν τη διοργάνωση μίας συνδιάσκεψης το καλοκαίρι του 2014 με τη συμμετοχή ειδικών από τις Βρυξέλλες, ώστε να εξεταστούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα διοργανωθεί συνδιάσκεψη Βουλγάρων και Ρουμάνων ειδικών, ώστε να εξεταστούν διεξοδικά οι τελικές προτάσεις που θα τεθούν στην Κομισιόν. Σε ανακοίνωση της η Ένωση Παραγωγών Κρέατος της Ρουμανίας ζητά από τις αρχές του κράτους τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης κρίσεως συμπεριλαμβανομένων και των διατροφικών για τη θωράκιση του κλάδου.

You might also like