Μέτρα στήριξης για τους χοιροτρόφους ζητά η Copa-Cogeca

Την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για να εξαλειφθούν οι περιορισμοί εισαγωγών χοιρινού κρέατος και τη λήψη άμεσων μέτρων για τη βιωσιμότητα του κλάδου της χοιροτροφίας στην Ε.Ε. ζητούν από την Κομισιόν οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca σε επιστολή τους που απέστειλαν στον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Copa, Άλμπερτ Ζαν Ματ, τονίζει ότι ο κλάδος της χοιροτροφίας στην Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση κυρίως μετά το ρωσικό εμπάργκο καθώς η Ρωσία ήταν ο βασικός εξαγωγικός προορισμός για το χοιρινό. Παρά την υιοθέτηση του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης από την Κομισιόν, επισημαίνει ο Άλμπερτ Ζαν Ματ,  οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και έχουν πληγεί σοβαρά οι παραγωγοί που συρρικνώνεται το κέδρος τους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία. «Η Κομισιόν οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν με τις ρωσικές αρχές τα εξαγωγικά πιστοποιητικά ώστε να επαννεκινήσουν το εμπόριο χοιρινού κρέατος», τονίζει ο  Άλμπερτ Ζαν Ματ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cogeca, Κρίστιαν Πις ζητά από την Ε.Ε. να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία για να εξαλειφθούν οι περιορισμοί εισαγωγών. Τονίζει ότι είναι σημαντικό να βρεθούν εναλλακτικές αγορές για εξαγωγή χοιρινού της Ε.Ε. και να ενισχυθούν οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Περού και η Κολομβία.

You might also like