Ποια προϊόντα και υπηρεσίες ακριβαίνουν από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 24%

Σε συμφωνία για την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% το 24% φαίνεται να ήρθαν κυβέρνηση και δανειστές, με το θέμα του αφορολόγητου ορίου να παραμένει ακόμη ανοικτό. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει στην ανατίμηση εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα όπως:

Αλεύρι, αλλαντικά, αναψυκτικά, καφές, μακαρόνια, μαρμελάδες, παγωτά, ρύζι, σοκολάτες, φρυγανιές, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, χυμοί κ.α.  Επίσης το 24% θα αφορά και τα εξής είδη και υπηρεσίες: Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, άνθη – φυτά, αποχετεύσεις, ζωοτροφές για κατοικίδια. Συζητείται επίσης και η αύξηση του συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Επιπρόσθετα αναμένεται τον Ιούλιο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά και γίνεται συζήτηση να απαλλαγούν από την αύξηση τα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος που δέχονται και τους περισσότερους πρόσφυγες.

Με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να μπουν στα δημόσια ταμεία 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018, καθώς και το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ.

You might also like