Κοτόπουλα Πίνδος: 60 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας / Συνέντευξη κ. Α. Δημητρίου

Εδώ και 60 χρόνια, από το 1958, ο «Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (Α.Π.Σ.Ι.) Πίνδος» διαγράφει μια συνεχώς ανοδική πορεία τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά, με την ποιότητα των προϊόντων του, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Συμβάλλει συνεχώς και συμμετέχει αφιλοκερδώς, σε διάφορες δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και βοηθά ενεργά σε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης, έχοντας πλήρη επίγνωση του κοινωνικού του ρόλου.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν – καθώς και για ακόμη περισσότερους – ο «Α.Π.Σ.Ι. Πίνδος» γιόρτασε στις 13 Ιουνίου την σημαδιακή αυτή επέτειο στον κήπο του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά, σε μια όμορφη εκδήλωση όπου πολιτειακοί και πολιτικοί εκπρόσωποι, φίλοι και συνεργάτες έδωσαν το «παρών».
Από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και την τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μέχρι επιχειρηματίες, εκπροσώπους των ενώσεων του κλάδου και στελέχη της εταιρείας, ήταν όλοι εκεί για να ακούσουν τα όσα ενδιαφέροντά είχε να τους πει ο πρόεδρος της κ. Ανδρέας Δημητρίου στην εναρκτήρια ομιλία του.
Ο κ. Δημητρίου τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια η Πίνδος κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της χώρας στον κλάδο της πτηνοτροφίας, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια μεγάλη “οικογένεια” εκ των κορυφαίων σήμερα στον συγκεκριμένο κλάδο.
Ξεκινώντας ακριβώς 60 χρόνια πριν, όταν επτά αγρότες από τον νομό Ιωαννίνων, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή πουλερικών ως συμπλήρωμα στο εισόδημα τους. Από τα δύο άτομα που απασχολούσε στο ξεκίνημα της και με παραγωγή 500 κοτόπουλα την εβδομάδα, η Πίνδος εφαρμόζοντας όλα τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, έφτασε σήμερα να έχει πάνω από 500 μέλη (συνέταιρους παραγωγούς πτηνοτρόφους), 1.000 και πλέον εξειδικευμένους εργαζόμενους και να σφάζει πάνω από 800.000 κοτόπουλα την εβδομάδα, διαθέτοντας από τις πιο σύγχρονες καθετοποιημένες τεχνολογικά εγκαταστάσεις, στον κλάδο της πτηνοτροφίας που λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη του δικού της δικτύου διανομής με 200 ιδιόκτητα οχήματα, με τα οποία προωθεί καθημερινά, μέσω των 15 υποκαταστημάτων-κέντρων διανομής που έχει στην Ελλάδα, προϊόντα της σε 5.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαιρετισμός Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Χαιρετίζοντας με την σειρά του την εκδήλωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για θετικές εξελίξεις στο θέμα των παλαιών απαιτητών ανακτήσεων από τους συνεταιρισμούς.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου: «Υπάρχει σήμερα  μια θετική έκβαση στο θέμα. Ο στόχος μας να λυθεί το πρόβλημα  σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, χωρίς να διαταράξει την λειτουργία των υπόχρεων συνεταιρισμών, στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων, φαίνεται ότι τώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Για πρώτη φορά τα επιχειρήματά μας, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, βλέπουμε να εισακούγονται από την Ε. Επιτροπή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των απαιτούμενων ανακτήσεων και να φτάσει μέχρι και στο 1/5 των αρχικών ποσών. Εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, πάντα για το καλύτερο».

Δηλώσεις κ. Δημητρίου αποκλειστικά στο MEAT PLACE

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο MEAT PLACE – στο περιθώριο της εκδήλωσης – ο πρόεδρος του «Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (Α.Π.Σ.Ι.) Πίνδος» κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως: «Θα συνεχίσουμε και για τις επόμενές γενιές να σχεδιάζουμε, να παράγουμε και να αναπτυσσόμαστε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επέτειος των 60 χρόνων για την εταιρεία;

Σήμερα γιορτάζουμε τα 60 χρόνια της Πίνδου. Από το 1958 δηλαδή, όπου επτά αγρότες της περιοχής των Ιωαννίνων αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Πίνδος, φτάσαμε σήμερα το 2018 να μιλάμε για μια εταιρεία που είναι ηγέτης στην ελληνική πτηνοτροφεία.
Συνεχίζουμε μαζί με μια ομάδα 500 συνεταίρων πτηνοτρόφων παραγωγών, με τους εργαζόμενους της εταιρείας να ξεπερνούν τους 1.000, με ένα τζίρο πάνω από 240 εκατ. ευρώ, καθώς και μ’ ένα μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30% της ελληνικής πτηνοτροφίας.
Όλα αυτά είναι που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε και να επενδύουμε κάνοντας σχέδια για το μέλλον.

Ποια είναι τα σχέδια σας από εδώ και στο εξής;

Η Πίνδος έχει δείξει όλα αυτά τα 60 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας πως έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Άμεσα έχουμε εκπονήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορά τη δημιουργία μιας νέας μονάδας προτηγανισμένων προϊόντων, νέο πτηνοσφαγείο, νέο εργοστάσιο ζωοτροφών, εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής -καθώς και του στόλου των οχημάτων- και τέλος την μηχανογράφηση της παραγωγής.
Συνεχίζουμε λοιπόν, στον ίδιο ακούραστο ρυθμό με τον οποίο έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον θα μας δικαιώσει.

Οραματίζεστε την Πίνδο και εκτός Ελλάδας;

Σίγουρα δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Ελλάδα. Η Πίνδος επενδύει και στις εξαγωγές. Ήδη το μερίδιο μας στις εξαγωγές αυξάνεται κάθε χρόνο, συνεχώς βελτιούμενο και εκτιμούμε ότι με τις νέες μας επενδύσεις θα βοηθηθεί και ο συγκεκριμένος τομέας.

Νέοι παραγωγοί και ηλικιακά και ως επιχειρηματίες, θέλουν να συνεταιριστούν μαζί σας;

Συνεργαζόμαστε με την 3η γενιά παραγωγών κι έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε γιατί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια πτηνοτρόφων που πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια και γι ‘αυτό θα συνεχίσουμε και για τις επόμενές γενιές να σχεδιάζουμε, να παράγουμε και να αναπτυσσόμαστε.
Βεβαίως λοιπόν και θα αυξηθούνε γιατί κάθε χρόνο έτσι κι αλλιώς αυξάνονται. Είτε γιατί έρχονται σε εμάς πτηνοτρόφοι παραγωγοί από άλλες επιχειρήσεις, είτε γιατί μέσα από την ήδη υπάρχουσα οικογένεια προκύπτουν νέα μέλη. Κι αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί όλη η απαραίτητη υποδομή και στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και ευρύτερα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, ώστε να είναι ελκυστική επιχειρηματικά η συνεργασία νέων παραγωγών μαζί μας.

You might also like