Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: «Το τρίπτυχο παραγωγός – έμπορος – κρεοπώλης πρέπει να είναι μια γροθιά»

 

«Η καθημερινή επαφή με τον κόσμο και το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται για κάτι τόσο σημαντικό, όπως το καθημερινό τους τραπέζι, είναι κάτι που με συναρπάζει και μου δίνει χαρά, αλλά και κίνητρο να συνεχίσω να είμαι κρεοπώλης. Ο πελάτης είναι η κινητήριος δύναμή μας. Νιώθω ευλογημένος που έχω μια καλή δουλειά και ένα λόγο να ξυπνάω το πρωί. Έχουμε κάθε μέρα μια αποστολή οι κρεοπώλες: Να δίνουμε στο κόσμο ό, τι καλύτερο έχουμε για να τον ευχαριστήσουμε». Μέσα σε αυτές τις φράσεις εμπερικλείεται όλη η αγάπη που έχει για το επάγγελμά του ο κ. Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά κρεοπωλών και μέσω της συνέντευξής του στο περιοδικό MEAT PLACE μας παρουσιάζει τις σκέψεις του και το όραμά του για τον κλάδο.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΡΡΑ

[email protected]meatplace.gr

 

MEAT PLACE: Κύριε Μπιτόπουλε, πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το επάγγελμα και πώς αισθάνεστε που δραστηριοποιήστε σε αυτό το χώρο;

Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που έμπρακτα δείχνετε απέναντι στην ΠΟΚΚ και τα μέλη της και δίνετε το βήμα σε νέους ανθρώπους να διατυπώσουν τις σκέψεις τους.Το 2009 και σε ηλικία 20 ετών, έχοντας τελειώσει τη στρατιωτική μου θητεία, αποφάσισα να ασχοληθώ με το επάγγελμα του κρεοπώλη. Έχουμε μια οικογενειακή επιχείρηση από το 1979, οπότε μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου προνομιούχο, γιατί δε χρειάστηκε να ψάξω να βρω δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σχέση με το αντικείμενο και φανταζόμουν τον εαυτό μου περαστικό από αυτόν τον χώρο. Όμως, όπως λένε, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Και στη δικιά μου περίπτωση αποδείχτηκε περίτρανα. Η καθημερινή επαφή με τον κόσμο και το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται για κάτι τόσο σημαντικό, όπως το καθημερινό τους τραπέζι, είναι κάτι που με συναρπάζει και μου δίνει χαρά, αλλά και κίνητρο να συνεχίσω να είμαι κρεοπώλης.

 

 

MEAT PLACE: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας ως επαγγελματίας και ποιες οι χαρές που σας δίνει η δουλειά σας;

Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: Όλοι ξέρουμε, ειδικά στις μέρες μας, πόσο δύσκολο είναι να συντηρήσεις ένα μαγαζί, στην προκειμένη περίπτωση ένα κρεοπωλείο. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, ο ανταγωνισμός πολύ σκληρός εώς και αθέμιτος τις περισσότερες φορές. Και μέσα από όλες αυτές τις συμπληγάδες θα πρέπει να πουλάς εμπόρευμα τέτοιο που θα σε κάνει ανταγωνιστικό τόσο σε ποιότητα όσο και στη τιμή. Δυστυχώς, πολλοί έμποροι έχουν συμβάλλει σε αυτό υποβαθμίζοντας το προϊόν, τα σούπερ μάρκετ έχουν ως μόνιμο κράχτη τα κρέατα και έχουμε μείνει στη μέση οι κρεοπώλες να παλεύουμε κόντρα σε όλους και σε όλα να κρατήσουμε αναλλοίωτη την ποιότητα των κρεάτων μας, με λογικές τιμές, για να μην απογοητεύσουμε τον πελάτη που μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει. Ο πελάτης είναι η κινητήριος δύναμή μας. Νιώθω ευλογημένος που έχω μια καλή δουλειά και ένα λόγο να ξυπνάω το πρωί. Έχουμε κάθε μέρα μια αποστολή οι κρεοπώλες, να δίνουμε στο κόσμο ό, τι καλύτερο έχουμε για να τον ευχαριστήσουμε.

MEAT PLACE: Είστε νέο μέλος της ΠΟΚΚ. Ποια θέματα θα θέλατε να προωθήσετε μέσω της συμμετοχής σας στην Ομοσπονδία και ποια αποτελούν προτεραιότητα και χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: Πιστέψτε με έχουμε πολύ καλό υλικό όσον αφορά τα μέλη της Ομοσπονδίας. Έχουμε ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο, και όλα τα θέματα που αφορούν τα καταστήματά μας μπαίνουν στο τραπέζι προς συζήτηση. Προσωπικά τα θέματα στα οποία θα ήθελα να δώσω πιο πολύ βαρύτητα, είναι η συζήτηση και η προώθηση λύσεων σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειωθεί (γιατί να εξαλείφει είναι αδύνατο) η λαθροσφαγεία και η παράνομη ελληνοποίηση κρέατος αμφιβόλου πολλές φορές προέλευσης. Είναι δυο μεγάλες πληγές που πλήττουν τον κλάδο μας. Επίσης κουράστηκα πραγματικά να γίνονται τα κρεοπωλεία πειραματόζωα των κυβερνώντων. Δεν γίνεται κάθε νέο μέτρο να περνάει πρώτα μέσα από τα μαγαζιά μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, αλλά το κόστος να προσαρμοζόμαστε με τους κανονισμούς που κάθε τόσο μας επιβάλλουν, είναι ακόμη ένα βαρίδι στα έξοδά μας. Πρέπει να διατηρήσουμε έναν αμυντικό μηχανισμό και να πάψουν να μας βλέπουν σαν τον εύκολο στόχο. Επιβάλλεται να δουλέψουμε πάνω σε αυτό για να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις των συναδέλφων μας. Το υλικό, όπως προείπα, υπάρχει.

MEAT PLACE: Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στην ΠΟΚΚ;

Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: Το να είμαι μέλος της ΠΟΚΚ είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη συνάμα. Είναι τιμή να βρίσκομαι στην καρδιά των γεγονότων, ανάμεσα σε συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και να παίρνω μέρος σε συζητήσεις και αποφάσεις που αφορούν τον κλάδο μας. Από την άλλη είναι ευθύνη απέναντι στον πρόεδρο και τα μέλη του σωματείου κρεοπωλών του νομού Πιερίας, γιατί με εμπιστεύτηκαν, πρώτα ως εκπρόσωπο στην ΠΟΚΚ και τώρα πια ως μέλος της, περιμένοντας από μένα να προασπίσω τα συμφέροντα μας. Αυτό θα επιτευχθεί με τον καιρό, μπαίνοντας ολοένα και περισσότερο στο κλίμα της «ομάδας».

 

 

MEAT PLACE: Ποια βήματα βλέπετε να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο σας; Και ποιο είναι το όραμά σας για την πορεία του κλάδου;

Χρυσοβαλάντης Μπιτόπουλος: Ως άνθρωπος δεν έχω μάθει να χαϊδεύω αφτιά. Ας μη γελιόμαστε, τα κρεοπωλεία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Θα μπορούσαν να γίνουν αλματώδη βήματα που θα αφορούσαν την ανάπτυξη των κρεοπωλείων, αλλά είμαστε απελπιστικά μόνοι. Δεχόμαστε στην κυριολεξία πόλεμο από πολλές πλευρές. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, να τροφοδοτούμε τους συμπολίτες μας με κρέατα άριστης ποιότητας και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Θα ήθελα οι εκάστοτε κυβερνήσεις να αφουγκράζονται τις ανάγκες μας και όχι να έχουν μοναδικό τους μέλημα την επιβολή συνεχόμενης φορολογίας. Φυσικά όμως οραματίζομαι τον κλάδο μας να συνεχίσει να είναι δυνατός και ενωμένος. Το τρίπτυχο παραγωγός – έμπορος – κρεοπώλης πρέπει να είναι μια γροθιά. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά. Το μέλλον χτίζεται ΜΟΝΟ από ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει καλύτερο κι εγώ είμαι ένας από αυτούς.

You might also like