Ο ΣΕΚ ζητά άμεσα οικονομικά μέτρα για την επιβίωση της κτηνοτροφίας

«Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί, Κυρία Υπουργέ, Κύριε Διοικητή,

Η κτηνοτροφία σήμερα, έχει ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής της επιβίωσης.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμά τους, ενώ πολλοί είναι στα όρια της εγκατάλειψης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής των πολιτικών ορισμένων γαλακτοκομικών εταιρειών που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, συμπαρασύροντας όλο τον τομέα της μεταποίησης, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος, κ.α

Για να μπορέσει η ελληνική κτηνοτροφία να ανατάξει τις δυνάμεις της και να αποτελέσει κινητήριο δύναμη χρειάζεται να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μεταβούμε σε μια κτηνοτροφία βιώσιμη και ανταγωνιστική που θα ωφεληθεί από την αναγνωρισιμότητα των κύριων προϊόντων της, όπως είναι η φέτα και το γιαούρτι, που θα συμβάλει, ως βασικός κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Άξονες άμεσης στρατηγικής για την επιβίωση της κτηνοτροφίας

1) Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής

  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος των κτηνοτρόφων στο 13% με προοπτική να πάει στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι από τη δεκαετία του 50 έως και το 2010 ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος για τη ζωική παραγωγή ήταν 5% – 8% και 10-20% για τη φυτική παραγωγή, λόγω μικρότερου περιθωρίου κέρδους για τη ζωική παραγωγή.
  • Θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου
  • Μείωση ΦΠΑ εισροών ( π.χ. μηχανήματα) από 24% σε 13%.
  • Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες
  • Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής. Σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές». Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, που ξεπερνούν το ύψος των 250.000 € και έτσι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση. Προτείνεται για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας τη μείωση της τιμής της ζώνης στα 50€/τετρ. μετ. από 200€ /τετρ. μετ. και μελλοντικά την απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013.

2) Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων :

  • Ειδική γενναία ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων (αφορά δεκάδες χιλιάδες εκμεταλλεύσεις) σε όλες τις τράπεζες γιατί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
  • Η ρύθμιση να αφορά τόσο τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο δάνεια όσο και τα κόκκινα δάνεια.
  • Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και οι συμβατικοί τόκοι και το 50% του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί σε 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι κτηνοτροφικές- πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να συνεχίσουν να παράγουν για τη χώρα τα υπερπολύτιμα και αρίστης ποιότητας προϊόντα (κρέας, γάλα κ.α). γεγονός που θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
  • Να μην μπορεί να εκποιηθεί κανένας στάβλος ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση και κανένα σπίτι κτηνοτρόφου.
  • Να ανακληθούν άμεσα τα χρέη που έχουν σταλεί για βεβαίωση στα Δημόσια Ταμεία.

3) Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων: Να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη ζωική παραγωγή με απαλλαγή από κάθε φορολόγηση και καταβολή ελάχιστου ποσού ασφαλιστικής εισφοράς για τα πρώτα πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αποσβέσεις είναι μακροχρόνιες.

4) Προστασία των προϊόντων μας των καταναλωτών, αλλά και της οικονομίας της χώρας μας από τις παράνομες «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ζωικών και άλλων προϊόντων.

  • Έλεγχος των εισαγωγών προϊόντων ζωικής προέλευσης. Να εντατικοποιηθεί και να αυστηροποιηθεί περαιτέρω ο έλεγχος της εσωτερικής αγοράς και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες για παράνομες “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευση (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι).
  • Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή Υπενθυμίζουμε ότι παρότι ο νόμος 4492/2017 ισχύει από το Οκτώβριο του 2017, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη η σχετική διάταξη (άρθρο 9 του νόμου). Οι λυσσαλέες αντιδράσεις των «ελληνοποιητών» εναντίον της εφαρμογής του νόμου αποδεικνύουν και την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίσταται ο κλάδος αλλά και η χώρα γενικότερα».

Κοινοποίηση: Αρχηγοί κομμάτων

You might also like