Στ. Αραχωβίτης: Ατολμία επέδειξε στις τοποθετήσεις του ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας, Γ. Βοϊτσιεχόφσκι

Δήλωση σχετικά με τις πρώτες τοποθετήσεις του υποψήφιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κατά την ακροαματική διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης.

Σύμφωνα με αυτή, ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι στις πρώτες του τοποθετήσεις επέδειξε ατολμία και απέφυγε την αναφορά σε μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αναφέρθηκε στην επαρκή χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρ’ όλες τις αυξημένες φιλοδοξίες της, ούτε στην αντιμετώπιση των συνεπειών από το BREXIT. Δεν αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά κυρίως στη μεγάλη απειλή από την κλιματική κρίση.
Η αναφορά σε καθορισμό ελάχιστου αριθμού εκταρίων που πρέπει να διαθέτουν οι γεωργοί για να έχουν πρόσβαση σε άμεση στήριξη, μαζί με την εξωτερική σύγκλιση που επίσης δεν αναφέρθηκε, αποτελούν για την Ελλάδα σημαντικά θέματα της νέας ΚΑΠ στα οποία  η χώρα μας θα πρέπει να αντικρούσει τις πιθανές ακραίες προτάσεις. Δεν απαντά στο τι είδους Γεωργία και παραγωγή τροφίμων θέλουμε και σε ποια κατεύθυνση σκοπεύει να κατευθύνει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της παλαιότερης Κοινής Πολιτικής της Ένωσης.
Στην συνέχεια της δήλωσης ο κ. Αραχωβίτης καλωσορίζει τις δηλώσεις του Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι για στήριξη των οικογενειακών Γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες είναι κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Γεωργίας και αποτελεί προτεραιότητα και για την χώρα μας. Ενώ τέλος, καλωσορίζει την υιοθέτηση της σταδιακής εσωτερικής σύγκλισης δικαιωμάτων.

Κριτική στην Κυβέρνηση

Ο κ. Αραχωβίτης δεν απέφυγε να στρέψει την κριτική του και στην Κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που σύμφωνα με τον ίδιο φέρουν σήμερα ακέραιη την ευθύνη για τη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ και οφείλουν να διαφυλάξουν τη συνέχεια της κεντρικής πολιτικής της χώρας, όπως αυτή χαράχθηκε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα στα σημεία που οι προθέσεις δεν γίνονται σαφείς. Κύριος στόχος ήταν και πρέπει να είναι η προστασία και η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
Καλεί τέλος, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία μέσω της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης για τη νέα ΚΑΠ.

You might also like