Μ. Βορίδης: Στόχος να μην υπάρξει κόστος για την ελληνική χοιροτροφία

Τονίζοντας για πολλοστή φορά πως η χώρα μας ήδη από το περσινό καλοκαίρι προετοιμάστηκε «οικειοθελώς» για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), χωρίς δηλαδή, να έχει καταγραφεί ακόμη τότε κάποιο κρούσμα της και άρα σήμερα προχωρά βάσει σχεδίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στάθηκε στο ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, με αφορμή το πρώτο κρούσμα της ΑΠΧ στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών, δήλωσε πως στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4/2 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. Ενημερώθηκε η ΕΕ για το κρούσμα στη χώρα μας

Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο από το καλοκαίρι, όταν η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οικειοθελώς έλαβε μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβειας τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Τα νέα μέτρα

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων:

Ακριβή περιγραφή της περιοχής και άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα (στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Επίσης, θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων.

Τέλος, ο κ. Βορίδης εξήγησε πως από την στιγμή καταγραφής του περιστατικού, για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και χωρικές οριοθετήσεις σε ακτίνες 3 χλμ. και 10 χλμ. από τη συγκεκριμένη εκτροφή. Επιπλέον, αποφασίστηκε:

– Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

– Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

– Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

 

You might also like