Ανακοίνωση της ΠΟΚΚ για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Ανακοίνωση εξέδωσε την Παρασκευή 7/2 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) με αφορμή την αναγγελία Κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στις Σέρρες.

Όπως τονίζει η ΠΟΚΚ στην ανακοίνωση της σεβόμενη την υγεία του καταναλωτή θα ήθελε να τον ενημερώσει ότι: «Η κινητοποίηση των κτηνιατρικών αρχών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε αστραπιαία, θέτοντας άμεσα σε ισχύ το πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κρούσματος σε μικρή οικόσιτη, δηλαδή μη οργανωμένη χοιροτροφική μονάδα του Νομού Σερρών και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, είναι νόσος των χοίρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρει για ακόμη μια φορά τα ειδικά μέτρα, καθώς και τους περιορισμούς που εφαρμόζονται για την περίσταση:

  • Θανάτωση και υγειονομική ταφή των χοίρων στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Οριοθέτηση Ζώνης Προστασίας γύρω από την εστία, ακτίνας 3 χιλιομέτρων η οποία περικλείεται από ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χιλιομέτρων.
  • Απογραφή και κλινικό έλεγχο των χοίρων στις προαναφερθείσες ζώνες.
  • Διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας.
  • Τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για την παρουσία της ΑΠΧ σε εμφανή σημεία.
  •  Απαγόρευση διακίνησης και μεταφοράς των χοίρων στις Ζώνες Επιτήρησης και Προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος.

Επισημαίνει πως: «Ο κλάδος των Κρεοπωλών λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή δηλώνει κατηγορηματικά ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός ιδιωτικής φύσεως, το οποίο δε σχετίζεται με τις οργανωμένες-πιστοποιημένες μονάδες από τις οποίες προμηθεύονται οι κρεοπώλες. Έτσι, με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι δεν θα προκύψουν ελλείψεις χοιρινού κρέατος στην εγχώρια αγορά και ευελπιστούμε ότι  την παρούσα κατάσταση δεν θα εκμεταλλευτούν επιτήδειοι  για να προβούν σε αύξηση του χοιρινού κρέατος, επειδή κάτι τέτοιο για την ΠΟΚΚ θα εκλαμβάνονταν ως αισχροκέρδεια εις βάρος των  Καταστηματαρχών και των καταναλωτών».

Για να καταλήξει στο ότι: «Οι καταναλωτές πρέπει να εμπιστεύονται τον παραδοσιακό κρεοπώλη της γειτονιάς, που φροντίζει ανιδιοτελώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνο για το συμφέρον του, αλλά και την υγεία της οικογένειάς του προσφέροντας πάντα πιστοποιημένο και ποιοτικά ελεγμένο κρέας».

You might also like