Στ. Αραχωβίτης: Ένας αιώνας ζωής για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με ανακοίνωση του ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφέρθηκε στο μεγάλο και σημαντικό έργο που επιτελεί 100 χρόνια τώρα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Με αφορμή λοιπόν, τη συγκεκριμένη επέτειο, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στο ότι: «Η επί έναν αιώνα λειτουργία του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, όσα ονόματα κι αν αυτό άλλαξε, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής Γεωργίας», ενώ συνέχισε λέγοντας πως: «Η παρεχόμενη  ακαδημαϊκή εκπαίδευση υπήρξε υψηλότατη -ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.  Αποτέλεσμα αυτού ήταν, ότι χάρις στην υψηλού επιπέδου και σύμφωνη με τις εκάστοτε ανάγκες παρεχόμενη γνώση, η χώρα μας μπόρεσε να αντέξει την μεταπολεμική ανέχεια, αλλά και μπόρεσε να επιτύχει τον μετασχηματισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενσωματώνοντας τη γνώση και την καινοτομία. Σε αυτήν στηρίχτηκε η σημερινή παραγωγή ονομαστών ποιοτικών, αλλά και ασφαλών αγροτικών προϊόντων, καθώς και η ανάπτυξη της υπαίθρου».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως: «Η διαρκής ενσωμάτωση στην παρεχόμενη γνώση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών των επιτευγμάτων της επιστήμης, των νέων αντικειμένων που αντανακλούν τις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής εποχής, αποτελούν και θα αποτελούν τον βασικό μοχλό για την επίτευξη δίκαιου εισοδήματος για τους “ποτίζοντας με τον ιδρώτα τους την γην γεωργούς”, όπως ομνύουν οι απόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και συνεπώς για την ισόρροπη ανάπτυξη της υπαίθρου».

Ενώ τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει πως: «Η σημερινή επιχειρούμενη υποβάθμιση της υψηλής ακαδημαϊκότητας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κατισχύσει της εκατόχρονης αυτής ιστορίας, ούτε ασφαλώς να ανασχέσει την πορεία του Ιδρύματος προς το μέλλον. Οι νέες γενιές αποφοίτων, όπως άλλωστε έκαναν και οι προκάτοχοί τους διαχρονικά, είναι βέβαιο ότι θα χαράξουν νέους δρόμους για την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και  κτηνοτροφίας».

Να σημειώσουμε εδώ, πως το ΓΠΑ είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά την προσάρτηση πολύ μεγάλου ποσοστού ελληνικών εδαφών και την εφαρμογή σημαντικών αγροτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, παίζοντας μεταπολεμικά πολύ σημαντικό ρόλο στην διατροφική επάρκεια της χώρας.

You might also like