Στ. Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση μεταφέρει στις πλάτες των κτηνοτρόφων τα προβλήματα της πανδημίας

Απαντώντας στους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ασκώντας κριτική στις έως τώρα πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ και του επικεφαλής του κ. Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥπΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης μέσω δηλώσεων του τοποθετείται σχετικά:

«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται το «ντόμινο» των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αλλά και οι άστοχες δηλώσεις και τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνονται.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνέχισε την τακτική των καταστροφικών  δηλώσεών του, όπως ακριβώς έκανε και με τις τιμές για τα είδη ατομικής προστασίας. Έτσι, οι χθεσινές του δηλώσεις αλλά και οι σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα έκτακτα μέτρα, διογκώνουν παρά απαλύνουν τα προβλήματα για τους αγρότες και ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους.

Γιατί η ένταξη των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η δυνατότητα μεταχρονολόγησης των επιταγών τους, ουσιαστικά μεταφέρει και φορτώνει εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και τους σφίγγει την θηλιά στο λαιμό.

Αν αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι οι «στοχευμένες δράσεις εκεί που εντοπίζονται τα προβλήματα» όπως δήλωσε σήμερα (30/3) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τότε η Κυβέρνηση συνολικά εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος της πρωτογενούς παραγωγής, και με ασπιρίνες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει προτείνει στην κυβέρνηση τα μέτρα που κρίνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν, τονίζοντας ιδιαίτερα εκείνα για την άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας που πλήττεται.

Εξειδικευμένες προτάσεις για ενεργοποίηση «Κάρτας του Αγρότη», ενεργοποίηση Δικαιωμάτων και ΚΑΔ

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του σχετικά με την επίλυση άμεσων ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει τα εξής:

1. Πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα της ενεργοποίησης της «Κάρτας του Αγρότη» για την τρέχουσα χρόνια με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2019, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη άμεση διαθεσιμότητα των μέσων παραγωγής για αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει αλλαγές ουσιαστικές σε σχέση με το ύψος ενίσχυσης που λάμβανε τον προηγούμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες μπορούν να βρουν τρόπο να διασφαλίσουν τη χορήγηση του ποσού που έδιναν κάθε χρόνο μέσω της «κάρτας του αγρότη».

2. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση η κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, που είναι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το τρέχον έτος. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί πρέπει να δοθεί προκαταβολή  της βασικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, ακριβώς λόγω των έκτακτων συνθηκών. Καλούμε το Υπουργείο ΑΑ&Τ να ενεργοποιήσει ξανά την on line εφαρμογή και ταυτόχρονα να βρει τρόπο ασφαλούς λειτουργίας των ΚΥΔ, ούτως ώστε να υποδέχονται απρόσκοπτα τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης. Προτείνεται η καθιέρωση ατομικών ραντεβού αυστηρά προσδιορισμένων και η εξυπηρέτηση από τηλεφώνου.

3. Επιβάλλεται ο επανέλεγχος των δραστηριοτήτων είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτών, ώστε να ενταχθούν στα ΚΑΔ που θεωρούνται κλειδωμένα από την πανδημία του κορονοιού.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υποτιμά την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο, γιατί η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει διαλυμένη την πρωτογενή παραγωγή. Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μεταποιητές, οι συνεταιρισμοί και οι εργάτες γης πρέπει να αντιμετωπίσουν νικηφόρα την κατάσταση επιβίωσης που βρίσκοντ

You might also like