Χονδρικό εμπόριο, Επεξεργασία και Συντήρηση κρέατος στις νέες κατηγορίες επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης

Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες επιχειρήσεων (βάση ΚΑΔ) που εντάσσονται στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, όπως περιγράφονται στην τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, είναι οι εξής:

Πλαίσιο 1

Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:

– Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας

– Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.

– Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.

– Καθαρισμός κτιρίων

– Καθαριστήρια ρούχων

– Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων

– Κτηνίατροι

– Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία

– Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων

– Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)

– Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και

– Φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών. Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:

– Εξορυκτική δραστηριότητα

– Δασοκομία, Υλοτομία

– Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα

– Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών

– Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών

– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών

– Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών

– Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών

Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού

Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών

Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών

– Αποθήκευση

– Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών

– Ασφαλιστικές εταιρίες

– Ελεγκτικές εταιρίες

– Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:

– Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

– Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3

Το τρίτο πλαίσιο, που θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:

– Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

– Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών

– Πρατήρια καυσίμων

– Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.

– Διαχείριση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

You might also like