Στ. Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση διαλύει τους μηχανισμούς ελέγχου αυξάνοντας προσχηματικά τις κυρώσεις

Ο βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε σχετικά με τους ελέγχους στα τρόφιμα και την πρόβλεψη στο Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ για αύξηση των προστίμων και των κυρώσεων.

Ο κ. Αραχωβίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας σχετικά: «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο περιέχει διατάξεις χωρίς ένα κεντρικό αφήγημα, που δεν έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό στην ελληνική γεωργία. Πάσχει από δομή, αρχή, μέση και τέλος. Πάσχει από όραμα, δεν έχει εντέλει να προσφέρει κάτι εμβληματικό στη χώρα μας.
Επικοινωνιακά, το υπουργείο και η κυβέρνηση υπογραμμίζουν το άρθρο για τους ελέγχους και τις κυρώσεις. Να θυμίσω ότι με την Κ.Υ.Α 838, από 21.3.2019, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για τις παραβάσεις στη  νομοθεσία του γάλακτος έχουν αυστηροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αν δεν έχετε διαβάσει την Κ.Υ.Α, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: ή δεν ξέρετε τι παραλάβατε στο υπουργείο ή δε θέλετε να την εφαρμόσετε. Διαλύετε ξεκάθαρα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προσχηματικά αυστηροποιείτε τις κυρώσεις. Αν  παραδεχθούμε όλοι, ότι το μεγάλο πρόβλημα στους ελέγχους είναι η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών υπηρεσιών, δε βλέπουμε καμία στήριξη στο βασικό συντονιστικό ελεγκτικό όργανο, τον ΣΥΚΕΑΠ, υπό τη Γ.Γ. Εμπορίου, το οποίο έφερε σπουδαία αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα προϊόντα.
Το μόνο που βλέπουμε είναι μια σειρά ρυθμίσεων με αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοκαταργούμενες διατάξεις. Δεν έχουμε κοινό αφήγημα. Ποινή επιβάλλεις όταν υπάρχουν συλλήψεις. Όταν δε συλλαμβάνεις κανέναν, ή δεν έχεις πρόθεση να συλλάβεις κανέναν, όσο αυστηρό κι αν είναι το κυρωτικό πλαίσιο, η πραγματικότητα είναι ότι δε θα επιβάλλεις τίποτα, ευνοώντας την ασυδοσία».

You might also like