Στ. Αραχωβίτης: Ερώτηση για τη σπουδαιότητα της προσθήκης επιλέξιμων βοσκοτόπων κατ’ εφαρμογή του OMNIBUS

Την Παρασκευή 4/9, κατατέθηκε από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρου Αραχωβίτη, Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία επιχειρείται -για μια ακόμη φορά- να αναδειχθεί το θέμα των επιλέξιμων προς ενίσχυση  φυσικών βοσκοτόπων.

Σύμφωνα λοιπόν, με το κείμενο της Ερώτησης, «ο Κανονισμός 2017/2393 (γνωστός ως Κανονισμός OMNIBUS) προετοιμάσθηκε και εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η μεγάλη επιτυχία -μεταξύ άλλων- ήταν αδιαμφισβήτητα, ότι γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων εκτάσεων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, δηλαδή οι παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Η έκδοσή του συνέβαλε άμεσα στη δικαίωση της χώρας μας και την επιστροφή στα κρατικά ταμεία συνολικά 446 εκατ. ευρώ. από πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως, για την εφαρμογή του νέου ορισμού και την πολυναμενόμενη αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Η αύξηση των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων:

  • Θα αποδώσει στους κτηνοτρόφους τις εκτάσεις που πραγματικά εκμεταλλεύονται για να βόσκουν κυρίως τα μικρά μηρυκαστικά (πρόβατα και αίγες) και να παράγουν τα σημαντικά κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, κρέας, φέτα, γιαούρτι) με μειωμένο κόστος.
  • Θα δώσει τέλος στην στρεβλή Τεχνική Λύση που εφαρμόζεται σήμερα
  • Θα δώσει επιχειρήματα για την χώρα μας στη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έχει ακόμη δώσει στους κτηνοτρόφους την έκτακτη στήριξη, θα αναλάβει τουλάχιστον άμεσα τις πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του νέου ορισμού και την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων που είναι και αναπτυξιακά αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη»;

 

You might also like