Ποιος κερδίζει αν κλείσει η πρόσβαση για το γερμανικό χοιρινό στην Κίνα, λόγω Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων;

Τα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Γερμανία (13 μέχρι στιγμής) μπορεί να φέρουν ανατροπές αν η Κίνα συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού.
Η Κίνα είναι ένας τεράστιας σημασίας προορισμός, αφού το 2019 απορροφούσε περίπου το 22% των γερμανικών εξαγωγών χοιρινού. Περισσότερο από 600 χιλ. τόνους χοιρινού, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος της ποσότητας αυτής (242 χιλ. τόνοι ήτοι 40%) είναι βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων.

Από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο 2020 η Κίνα απορρόφησε 420 χιλ. τόνους χοιρινό από τη Γερμανία (46% περισσότερο από τον Ιαν-Ιουλ 2019) κάνοντας νέο ρεκόρ. Με το ρυθμό αυτό, θα άγγιζε τις 700 χιλ. τόνους εισαγωγών από τη Γερμανία. Ανάλογα νούμερα εκτιμώνται και για Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Φιλιππίνες.
Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι οι χώρες αυτές θα είχαν κάνει εισαγωγές 850 χιλ. τόνων από τη Γερμανία. Αν παραμείνει η απαγόρευση, από πού θα εξασφαλίσουν περισσότερους από 350 χιλ. τόνους μέχρι τέλος του 2020, αν όχι από τη Γερμανία; Ποιος θα καλύψει το κενό;

Γερό πόδι στην Κίνα έχει βάλει η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αυτές οι τρεις και κυρίως η Ισπανία φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Γερμανία. Από τους διεθνείς μεγα-παίκτες, Βραζιλία και ΗΠΑ ετοιμάζονται επίσης να διεκδικήσουν ένα κομμάτι.

Η ανατροπή στις εξαγωγές δεν είναι η μοναδική. Το γερμανικό χοιρινό, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει άλλη διέξοδο τους επόμενους λίγους μήνες του έτους, έτσι θα αυξήσει την προσφορά και συνεπώς θα πιέσει τις τιμές όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ περισσότερο που σε όλη την Ε.Ε. το 2020 ξεκίνησε με πολύ περισσότερο ζωικό κεφάλαιο χοίρων από ό,τι το 2019, εξαιτίας της περσινής μεγάλης ανόδου των τιμών.

Πηγή: Meat-analystGR

You might also like