Έλληνες Ευρωβουλευτές συντάσσονται με την ΕΔΟΚ για τις ονομασίες των vegan προϊόντων «κρέατος»

Στήριξη των θέσεων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) σχετικά με τη χρήση ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα παρείχαν Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της όποιας επιχειρούμενης αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας.

Κατόπιν της ενημέρωσης των Ελλήνων Ευρωβουλευτών με σχετική επιστολή για τις πτυχές του ζητήματος, η ΕΔΟΚ είχε διαδικτυακή συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κα. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Οι δύο Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενημέρωσή τους από πλευράς ΕΔΟΚ και διαβεβαίωσαν ότι εφόσον τεθεί θέμα ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η θέση τους θα ταυτίζεται με αυτή της ΕΔΟΚ, δηλαδή να μην γίνεται παράτυπη χρήση ονομασιών κρέατος από vegan προϊόντα.

Για τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα που ανέκυψε, επικοινώνησαν επίσης με την ΕΔΟΚ και οι κ.κ. Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ, εκφραζόμενοι θετικά για την πρωτοβουλία της ΕΔΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΔΟΚ, οι συντονισμένες προσπάθειες εταιρειών και οργανώσεων να οικειοποιηθούν την ορολογία που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το κρέας και τα ζωικά προϊόντα από τις vegan απομιμήσεις τους και να φέρουν το θέμα άμεσα προς ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δεν καρποφόρησαν. Εντούτοις, η ΕΔΟΚ και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις του κρέατος εκτιμούν πως θα υπάρξουν εκ νέου απόπειρες το επόμενο κρίσιμο διάστημα, κατά το οποίο παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ στα ευρωπαϊκά όργανα, πιθανότατα πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Η ΕΔΟΚ θέλει να εκφράσει τη μεγάλη της ικανοποίηση για τη θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για περεταίρω συνεργασία, ανοίγοντας έναν δίαυλο απευθείας επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής AGRI του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2019, υιοθετήθηκε μια τροπολογία για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Αγροτικών και Αλιευτικών Προϊόντων (τροπολογία 165, κανονισμός 1308), που προστάτευε την ονομασία των προϊόντων κρέατος και δεν επέτρεπε τη χρήση της ορολογίας από προϊόντα που δεν περιέχουν κρέας.

Το τελευταίο διάστημα και ενόψει της ψηφοφορίας για την τροποποίηση του κανονισμού 1308/2013 στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα από το λόμπι των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Μια κινητικότητα που στοχεύει στην αλλαγή αυτής της τροπολογίας, για να επιτραπεί η χρήση της ορολογίας από προϊόντα φυτικής προέλευσης, με μόνη προϋπόθεση να αναφέρεται στη συσκευασία ότι δεν περιέχουν κρέας.

Η ΕΔΟΚ, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οργανώσεις του Τομέα κρέατος, προέτρεψε  με επιστολή της τους Ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν την αρχική τροπολογία για να διασφαλιστούν τα ζωικά προϊόντα που αποτελούν τμήμα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το δικαίωμα των καταναλωτών σε ορθή πληροφόρηση.

You might also like