Τσικνοπέμπτη: Το «Μικρό Ελληνικό Πάσχα»

Τι κι αν ο κλάδος της εστίασης είναι κλειστός λόγω της πανδημίας Covid-19 και ο κόσμος σήμερα Τσικνοπέμπτη δεν μπορεί να το γιορτάσει όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια έξω στα ψητοπωλεία και τις ταβέρνες;

Οι προετοιμασίες έχουν εδώ και καιρό αρχίσει με τις προμήθειες σε κρέας να κορυφώνονται σήμερα. Χιλιάδες καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα εδώ και αρκετές μέρες σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα συνοικιακά κρεοπωλεία, τις Υπέρ-αγορές κρεάτων, καθώς και τα αντίστοιχα τμήματα των Σούπερ-Μάρκετ, προκειμένου να προμηθευτούν εγκαίρως την απαραίτητη πρώτη ύλη για το σημερινό τους «τσίκνισμα» στα σπίτια.

Χωρίς βέβαια τα μεγάλα τραπέζια με τους πολλούς καλεσμένους, μιας και από σήμερα (4/3) ξεκίνησαν επίσης από το πρωί να εφαρμόζονται και τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα. Γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τις πωλήσεις αρκετών κρεοπωλείων, αφού η μετακίνηση με Κωδικό 2 («Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης») περιορίζεται δραστικά και θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας. Κι αυτό γιατί δεν θα επιτρέψει στους καταναλωτές να ψωνίσουν από το κατάστημα της προτίμησης τους που μπορεί να βρίσκεται σε άλλο δήμο. Άρα, κάποιες επιχειρήσεις θα χάσουν και κάποιες άλλες θα κερδίσουν πελάτες που έως τώρα ψώνιζαν η δεν ψώνιζαν από αυτές. Εν μέρει βέβαια, η συνθήκη αυτή αναπληρώνεται από τις αποστολές παραγγελιών των ίδιων των κρεοπωλείων προς τους πελάτες τους.

Σχετικά τώρα με τις ποσότητες, που κι αυτές επηρεάζονται από το ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου σε σπίτια και τις σπατάλες στην αγορά κρέατος που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, αναπληρώνονται εν μέρει, από το ότι οι περισσότεροι θα ψωνίσουν οι ίδιοι τα κρέατα που θα καταναλώσουν σπίτι τους.
Κοινή παραδοχή άλλωστε είναι ότι γενικότερα, η πρόσφατη δεκαετία της μνημονιακής κρίσης, περιόρισε το συγκεκριμένο φαινόμενο της σπατάλης.
Σίγουρα πάντως, όπως λένε πάντα και οι επαγγελματίες κρεοπώλες, ο λογαριασμός γίνεται μόνο στο τέλος και πως σημασία δεν έχει τελικά πόσο πουλάς σε ιδιαίτερες μέρες σαν τις γιορτινές -όπως σήμερα- αλλά πόσο πουλάς όλες τις υπόλοιπες…

Το παραδοσιακό «τσίκνισμα» λοιπόν, καλά κρατεί παρά τις αντιξοότητες, με τις μπριζόλες, τα παϊδάκια και τα λουκάνικα να έχουν σήμερα την τιμητική τους. Κι αν κρίνουμε από το περσινό Πάσχα όπου φωτίστηκε ο νυχτερινός ουρανός της Ανάστασης από τα βεγγαλικά που εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες των σπιτιών σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές, το σημερινό «Μικρό Πάσχα» αναμένεται η τσίκνα από τα μπαλκόνια να νοστιμίσει την ατμόσφαιρα ολόκληρης της χώρας!

Δήμοι της Αττικής το… «τσικνίζουν» διαδικτυακά

Το διαδίκτυο κινητοποιείται και πάλι για να καλύψει στον όποιο βαθμό μπορεί, το κενό που δημιουργεί η πανδημία σε μέρες όπου τα έθιμα και οι παραδόσεις του λαού μας τις κάνουν ξεχωριστές. Όπως είναι η σημερινή… Η Τσικνοπέμπτη σημαίνει γλέντι και «τσίκνισμα» με παρέες, όμως σε άλλους καιρούς. Η εποχή είναι τέτοια που επιβάλλει μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού κι έτσι φέτος η Τσικνοπέμπτη δεν θα είναι όπως τις άλλες φορές. Η εστίαση είναι κλειστή και ο κόσμος παραμένει στο σπίτι του.

Ωστόσο, πολλοί δήμοι της Αττικής, που κάτω από άλλες συνθήκες θα προγραμμάτιζαν εκδηλώσεις και δημόσιο «τσίκνισμα», επιχειρούν να «ζεστάνουν» κάπως την ατμόσφαιρα, έστω και μέσω του διαδικτύου. Όπως ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, που έχει προγραμματίσει μουσική συναυλία μέσα από το κανάλι που διαθέτει στο youtube. Το μουσικό σχήμα EYHXON θα δώσει το δικό του «χρώμα» στην ημέρα με τραγούδια μεγάλων λαϊκών συνθετών, όπως του Τσιτσάνη, του Βαμβακάρη, του Θεοδωράκη, του Χιώτη, του Ζαμπέτα, του Κορακάκη κ.α.

Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, κάτι ανάλογο έχει προγραμματίσει και ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης θα προσφέρει στους δημότες του ελληνικά έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Από τη δική του μεριά, ο δήμος Ηρακλείου επιλέγει τη σημερινή ημέρα για να βάλει τους δημότες του στο πνεύμα της Αποκριάς, καθώς ανήμερα της Τσικνοπέμπτης ξεκινά τον διαγωνισμό αποκριάτικης στολής. Όποιος το επιθυμεί, θα μπορεί από σήμερα να ανεβάσει στην ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας του δήμου φωτογραφία προσωπική ή οικογενειακή αλλά οπωσδήποτε μασκαρεμένη. Στη συνέχεια η φωτογραφία θα αναρτηθεί και στο facebook και στο τέλος οι νικητές σε τέσσερις κατηγορίες (παιδική, εφηβική, οικογενειακή και τρίτη ηλικία) θα κερδίσουν από ένα τάμπλετ. Ο δήμος Αιγάλεω πάλι, στο πνεύμα των ημερών, προσφέρει μέσα από το διαδίκτυο μαθήματα ρούμπας στους δημότες του.

Τέλος, άλλοι δήμοι της Αττικής, όπως του Αγίου Δημητρίου, των Αχαρνών, του Ιλίου και του Χαλανδρίου, οργανώνουν πάντα μέσα από το διαδίκτυο αποκριάτικους διαγωνισμούς και κυνήγι χαμένου θησαυρού.

 

You might also like