Ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκινά την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 νέο κύκλο επιμόρφωσης με θέμα «Ανάδειξη και αξιοποίηση του αγροδιατροφικού πλούτου των Κυκλάδων».

«Η πλούσια αιγαιοπελαγίτικη αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση ξεχωρίζει για τα μοναδικά και πλούσια σε διατροφική αξία προϊόντα που παράγει χάρη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα κάθε νησιού. Έτσι στόχος της στρατηγικής αυτής συνεργασίας είναι η αναβάθμιση και η ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων του αγροδιατροφικού και πρωτογενή τομέα, ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας των Κυκλάδων» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο που δραστηριοποιείται στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας στις Κυκλάδες.

Το πρώτο σεμινάριο, με θέμα «Πιστοποιημένα προϊόντα. Η σημασία των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ στην τοπική ανάπτυξη», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου, 18.00-20.00. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο εισηγητής, Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής Γαλακτοκομίας στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδάκτορας του Universite de Technologie de Compiègne, θα επικεντρωθεί στη διατροφική αξία του γάλακτος και των προϊόντων του, στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, στα προϊόντα που φέρουν σήμα ποιότητας (ΠΟΠ και ΠΓΕ), καθώς και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε μικρές επιχειρήσεις (γαλακτοκομεία).

Θα ακολουθήσουν τον Απρίλιο 2021 τρία ακόμη σεμινάρια με την παρακάτω θεματολογία:

  1. Καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με εισηγητή τον καθηγητή, Αλέξανδρο Ασσαριωτάκη, υποψήφιο Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. Η σημασία των ντόπιων ζωικών φυλών στην ανάπτυξη των Κυκλάδων με εισηγητή τον Αντώνιο Κομινάκη, αναπληρωτή καθηγητή Γενετικής Βελτίωσης Αγροτικών Ζώων και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Hohenheim της Γερμανίας.
  3. Ξηρικές καλλιέργειες στα νησιά του Αιγαίου, με εισηγήτρια την Πηνελόπη Μπεμπέλη, καθηγήτρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

You might also like