ΣΕΚ: Πρόταση μέτρων που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για την κτηνοτροφία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/9 στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην Αθήνα, συνεδρίαση του ΔΣ, όπου συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα την κτηνοτροφία.

 

Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η Πολιτεία για να ανασχεθεί η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή, για την οποία ο ΣΕΚ, εδώ και πολύ καιρό έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, ζητώντας άμεσα στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

Κατ’ αρχήν το ποσό των 89 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο έγινε 91 εκατ. ευρώ, όπως μας ενημέρωσε ο ΥπΑΑΤ, είναι πολύ λίγο για ν’ αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%. Συγκεκριμένα η ενίσχυση αυτή για όλη την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία δεν επαρκεί ούτε για ένα μήνα κάλυψης των δαπανών ζωοτροφών.

Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την Πολιτεία.

Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητάει την αύξηση του ποσού των 91 εκατ. ευρώ σε 150 εκατ. ευρώ και προτείνει τον τρόπο απόδοσης της ενίσχυσης αυτής, που είναι απλός και δίκαιος (έχει εφαρμοσθεί δύο φορές, 2018 και 2020), και περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικά παραγωγικών ζώων και εκμεταλλεύσεων.

 

Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής

1. Άμεσα να αποδοθεί ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεωργαντάς, ανά κεφαλή ζώου ποσού 150 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

  1. 150 ευρώ ανά αγελάδα που γέννησε το 2021
  2. 15 ευρώ ανά κεφαλή προβατίνας και αίγας, που η εκμετάλλευση έχει παραδώσει το 2021 τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα, ή παρέδωσε για σφαγή επαρκή αριθμό αρνιών, ανάλογα τον αριθμό των ζώων που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Για τα νησιά ειδικά η παράδοση γάλακτος να είναι τουλάχιστον 2.000 κιλά. Η προϋπόθεση αυτή δεν θα ισχύει για τα πολύ μικρά νησιά, καθώς και για την Εύβοια
  3. 70 ευρώ / χοιρομητέρα
  4. Πτηνοτροφία 12 εκατ. ευρώ
  5. 6 ευρώ / κυψέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους

2. Ενισχύσεις προηγουμένων ετών που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους

  1. Να αποδοθεί σε πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφους η ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, για απώλειες λόγω Covid-19 το έτος 2020, την οποία δεν έλαβαν, ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις.
  2. Για τη χοιροτροφία να αποδοθούν 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση λόγω Covid-19
  3. Να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, αφού αποδόθηκαν μόνο 40 ευρώ από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ

3. Εισφορές που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους

  1. Μείωση των εισφορών σε ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ
  2. Κατάργηση της εισφοράς που πληρώνουν αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι στις Περιφέρειες για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί

4. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας

Προτείνεται μετάταξη σε καθεστώς ΦΠΑ 6%, τουλάχιστον σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας, η οποία θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, αφού η μείωση στις τελικές τιμές των τροφίμων θα ελαφρύνει το καλάθι του κάθε νοικοκυριού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που θα ωφελήσει και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

5. Δάνεια κτηνοτρόφων

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταυλικών εγκαταστάσεων. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων προς τις τράπεζες με διαγραφή των συμβατικών και τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή του 75% του κεφαλαίου και ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου σε 15-20 χρόνια. Να ψηφιστεί ακατάσχετο των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων.

6. Τιμές πώλησης για τη νέα σεζόν 2022-2023

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις-ημερίδες που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών-Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 ευρώ/κιλό για το πρόβειο και 1,15 ευρώ/κιλό για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας.

Για το αγελαδινό γάλα ζητάμε ως κατώτερη τιμή εκκίνησης τουλάχιστον 0,70 ευρώ/κιλό.

You might also like