ΥπΑΑΤ: Δεκτό κατά πλειοψηφία το ν/σ για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε λόγο για «αναγκαία θεσμική ανασυγκρότηση του Οργανισμού», επεσήμανε ότι έγινε «διεξοδική συζήτηση από τον Σεπτέμβριο με τους εμπλεκόμενους φορείς» ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι «ανοιχτός σε προτάσεις που μπορεί να υπηρετήσουν καλύτερα τους σκοπούς του Νομοσχεδίου».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού.

«Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βάζει τάξη σ’ ένα άναρχο τοπίο που επικρατούσε μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Γεωργαντάς, ενώ έδωσε έμφαση στα προϊόντα ΠΟΠ σε σχέση με την αντιμετώπιση της νοθείας και των παράνομων «ελληνοποιήσεων», τονίζοντας ότι γίνεται πιο συγκεκριμένο το νομοθετικό πλαίσιο και επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές.

Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική φέτα, ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών για συνεχείς, ουσιαστικούς και αυστηρούς ελέγχους, επισημαίνοντας ότι πλέον προστίθεται η δυνατότητα συμμετοχής και των τυροκόμων.

Τέλος, αναγνώρισε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί», δεσμευόμενος ότι θα το συζητήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους του.

«Δίνεται η δυνατότητα να είναι πιο άμεσες και σύντομες, αλλά και με φίλτρα οι διαδικασίες για όσους επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στον Πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και κατέθεσαν τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, οι οποίοι κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις εκφράζοντας, είτε τη θετική τους γνώμη, είτε ενστάσεις και παρατηρήσεις.

Ο Σπυρίδων Kίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το Νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε, το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά στην εγκατάσταση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποστήριξης παραγωγής του Ελαιώνα, με την εφαρμογή μίας εξαιρετικά προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, χαρακτήρισε «σημαντικό το Νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των εσωτερικών κανονισμών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», σημειώνοντας ότι «το πανεπιστήμιο έχει άριστη συνεργασία με τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κρήτη, τόσο σε εκπαιδευτικές όσο και ερευνητικές δράσεις».

«Είμαστε ιδιαίτερα θετικοί σε κάθε ρυθμιστικό πλαίσιο αναβάθμισης της διοικητικής λειτουργίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», σημείωσε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε «τεράστια αδικία το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014», τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια «βρίσκονται σε ομηρία και σε μία κατάσταση που δεν τιμά την ελληνική Πολιτεία».

Ο κ. Κατσαράκης ζήτησε «να αναγνωριστεί στους πτυχιούχους των 5ετών προγραμμάτων σπουδών η δυνατότητα να εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου ΠΕ».

Θετικός εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, μέλος του ΔΣ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επισημαίνοντας ότι «μετά από 12 χρόνια από την σύσταση του Οργανισμού, πλέον αποκτάται ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει λειτουργική ενοποίηση των δραστηριοτήτων του».

«Το νέο εγχείρημα θα αναβαθμίσει, θα εκσυγχρονίσει και θα αναδείξει το σύνολο των επιμέρους δραστηριοτήτων του. Στοχεύεται η επίλυση βασικών προβλημάτων της επιχειρησιακής του λειτουργίας, ενώ βασικός στόχος του είναι να αποκτήσει νέα δυναμική και ορίζοντα προσφοράς για να βελτιστοποιηθεί το πολύπλευρο και σημαντικό έργο που έχει αναλάβει για την Αγροτική Ανάπτυξη», ανέφερε.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, Α΄ αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων ενός ζωτικού θέματος για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα της χώρας».

Όπως είπε, «ρυθμίζονται θέματα ενός νευραλγικού οργανισμού που θα είναι φορέας της έρευνας, της καινοτομίας και της κατάρτισης των αγροτών, καθώς και του πολύπαθου προβλήματος του ελέγχου των ΠΟΠ προϊόντων, και ιδιαίτερα της φέτας», ζητώντας παράλληλα πιο αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

«Ήταν πάγιο αίτημα να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να επιτελέσει αποτελεσματικό τον ρόλο του», είπε, χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΘΕΑΣ στο ΔΣ του νέου Οργανισμού», ενώ πρότεινε να επιδιωχθεί η συνεργασία με τους συνεταιρισμούς για κοινά προγράμματα.

Ο Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά ωφέλιμο το Νομοσχέδιο» σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να ληφθεί πιο σαφής μέριμνα για την αρμοδιότητα αστυνόμευσης του Ελαιώνα της Άμφισσας, όπως και για τα όριά του».

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, πρόεδρος των εργαζομένων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί περισσότερα».

Όπως είπε, «αντί να έχει αναλυτικά την οργανωτική του δομή, την παραπέμπει στις καλένδες».

«Δια της πλαγίας οδού στέλνει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Μητρώο Ελεγκτών», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι «το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έχει να κάνει με τη σύνδεση του Οργανισμού με τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα των εργαζομένων, υπάρχει πλήρης αποψίλωση του Οργανισμού. Αντί να θεσπίσει οργανικές θέσεις βάζει από το παράθυρο ιδιώτες να εκτελέσουν το έργο του.

Δεν ξεκαθαρίζεται το νομικό καθεστώς, δεν αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ειδικών επιστημόνων του υποστηρικτικού προσωπικού της έρευνας. Με το νόμο αυτό στην ουσία επανιδρύεται ο Οργανισμός, ενώ δεν αναφέρονται αναλυτικότατα, όπως θα έπρεπε, όλα τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητες των τμημάτων και δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα των συμβασιούχων», τόνισε.

Ακόμα, έκανε λόγο για «τεράστιο θέμα που υπάρχει με την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, ο οποίος λειτουργεί εν κενώ», αλλά και για «τεράστιο θέμα ασφαλείας και επικινδυνότητας στους χώρους εργασίας».

«Οι εγκαταστάσεις είναι απηρχαιωμένες, δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου. Πρέπει να τα δείτε άμεσα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες εκκολαπτόμενα “μικρά Τέμπη” γύρω μας και δεν θα βρεθούν σταθμάρχες να φορτωθούν τις δικές σας ευθύνες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάτσαρης.

Ο Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, υποστήριξε ότι το Νομοσχέδιο δεν είναι αυτό το οποίο τέθηκε στη διαβούλευση.

«Πάγια θέση μας, την οποία εκφράσαμε και στον υπουργό ο οποίος και συμφώνησε, είναι ότι η έρευνα είναι ξεχωριστός φορέας, πρέπει να έχει διακριτό ρόλο και δεν μπορεί να εμπλέκεται με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς το Νομοσχέδιο αποτελεί ένα περίγραμμα διάρθρωσης, οργάνωσης, στελέχωσης, αξιολόγησης, συγχώνευση μονάδων και λειτουργίας του Οργανισμού και όλα επαφίενται σε έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και παραπέμπονται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα είναι αντίστοιχο νόμου. Δεν αναφέρονται βασικές διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού που αφορούν την έρευνα, ενώ υπάρχουν και διατάξεις που είναι αντικρουόμενες με άλλες».

Η Όλγα Παναγιωτίδου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, συντάχθηκε με τις απόψεις του κ. Κάτσαρη ότι το προσωπικό για τους ελέγχους δεν επαρκεί, και πρόσθεσε ότι «ενώ θα έπρεπε, λόγω της έλλειψης προσωπικού που έχει ο Οργανισμός, να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους στη διάθεση του, αντίθετα ανοίγει το παράθυρο να μπουν ιδιώτες».

Η Γεωργία Τσινταβή, γενική γραμματέας του ΤΟΕΒ Άμφισσας, τόνισε την ανάγκη τροποποίησης όσον αφορά τη σύνθεση του ΔΣ του νέου Οργανισμού, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο εκπροσώπων τους, οι οποίοι διαχειρίζονται τον Ελαιώνα Άμφισσας.

Χαρακτήρισε παράλληλα απαραίτητο να προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες του νέου Φορέα διαχείρισης, διαφορετικά το σύστημα θα καταρρεύσει, όπως είπε.

Την «απόσυρση του νομοσχεδίου ώστε να έρθει ξεχωριστά το κομμάτι της έρευνας του ελεγκτικού μηχανισμού και της πιστοποίησης», ζήτησε ο Δημήτρης Μόσχος, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, (ΕΔΟΦ), υποστηρίζοντας ότι δεν βοηθά στη συνέχιση της προστασίας ΠΟΠ προϊόντων, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Όπως είπε, «δεν υπάρχει ξεκάθαρο οργανόγραμμα λειτουργίας του νέου Οργανισμό και τι θα γίνει με τη στελέχωση του, τους ελέγχους και τις ευθύνες, ώστε να αποτρέψει να ξαναγίνουν νοθείες και παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, όπως για παράδειγμα στη φέτα».

Επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο Γεώργιος Κατσούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, εκτιμώντας ότι «η συγχώνευση δεν διασφαλίζει τα επιμέρους ζωτικά ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας ενός εκάστου οργανισμού».

«Θα οδηγήσει σε υποβάθμιση αντί για αναβάθμιση των επιμέρους φορέων. Ο ρόλος των ελέγχων, η διεύρυνση του προσωπικού, η διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ -και όχι από το παράθυρο κατάργηση τους- δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα ζωτικά ζητήματα της έρευνας, πολλών δε μάλλον της εκπαίδευσης που εξακολουθεί και είναι ελλιπέστατη», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δημιουργείται ένας υπεροργανισμός για τον οποίο δεν προκύπτει ούτε η ενίσχυση του με προσωπικό, ούτε η περαιτέρω χρηματοδότηση του, αντίθετα του ανοίγεται η πόρτα για να παρέχει υπηρεσίες επί πληρωμή ως ιδιωτικός φορέας και ελοχεύει ο κίνδυνος της αλλοίωσης του χαρακτήρα του και του επιδιωκόμενου στόχου του Νομοσχεδίου».

Ο Νικόλαος Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, υποστήριξε ότι «είναι ένα Νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος που δεν επιλύει τα προβλήματα αλληλοκαλύψεων αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών, αντίθετα δημιουργεί γκρίζες ζώνες».

«Είναι ένα Νομοσχέδιο “ταφόπλακα”, χωρίς έναν ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό το οποίο δεν πρόκειται να λύσει τίποτα», υποστήριξε.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάμπας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΠΣΕ ΕΛΓΑ), ζήτησε διορθώσεις τουλάχιστο σε δύο σημεία που αφορούν τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων παραγωγών και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Βασίλης Παρόλας, επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ζήτησε «την απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε να συζητηθεί εκ νέου, σε άλλη βάση, με τις αναγνωρισμένες επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου, διαφορετικά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν», όπως είπε.

Έμφαση έδωσε «στα προβλήματα της μεταποίησης και της εμπορίας» αλλά και «των απαραίτητων ελέγχων της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων».

«Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για αγροτική έρευνα, εκπαίδευση, κατάρτιση για τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και να απέχουμε από τα όργανα», είπε και χαρακτήρισε «απαραίτητη τη συμμετοχή στο ΔΣ του ΕΡΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εκπροσώπων των αναγνωρισμένων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Ζωή Μακρή, υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας και έκανε λόγο για σημαντική και αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως είπε, το Νομοσχέδιο εξορθολογίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα λειτουργίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται και επιμέρους ζητήματα για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.

Έμφαση έδωσε η κ. Μακρή στη μέριμνα για την καταπολέμηση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», καθώς και στην ενίσχυση της ερευνητικής και ελεγκτικής δραστηριότητας του οργανισμού. Ακόμα χαρακτήρισε «σημαντική καινοτομία τη σύσταση νέου συλλογικού οργάνου και τη λειτουργία της επιτροπής Αγροτικής Έρευνας».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάκας, εξέφρασε την διαφωνία του στο Νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο «για πλήρη κατάρρευση του συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αντίθεσή του, διότι για μια ακόμα φορά, φέρνετε ένα Νομοσχέδιο που είναι συρραφή πραγμάτων τα οποία είχατε στο υπουργείο. Και ο μόνος λόγος που το κάνετε, είναι διότι θέλετε να κερδίσετε χρόνο. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι από τις δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των στρωμάτων της κοινωνία – η οποία κοινωνία, αυτό που διεκδικεί, λέει και θέλει, είναι ζωή, να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Το επιτελικό σας κράτος είναι μια ψευδαίσθηση, έχει καταρρεύσει όλο αυτό το αφήγημα σας. Ένα κράτος που έπρεπε να είναι δίπλα στους ανθρώπους δυστυχώς δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει – και είναι σύντομος ο δρόμος της εξόδου σας από τη κυβέρνηση. Ο λαός θα το πράξει στις επόμενες εκλογές για να μπορέσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να ανατάξει το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, κάτι το οποίο έχει χαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι με το Νομοσχέδιο, ο ΕΛΓΟ «απομακρύνεται από το ρόλο του ως δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας και τείνει να περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου του υπουργού».

Παράλληλα επεσήμανε «την ανάγκη να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες του Οργανισμού, και όχι με γενικόλογο τρόπο» και τόνισε ότι του αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του ρόλου του, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ιδιωτών». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «φαίνεται δυστυχώς να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά από αυτά που φιλοδοξούν να λύσουν. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα ακολουθεί μια πρόχειρη αποσπασματική πολιτική στον αγροτικό τομέα χωρίς πρόγραμμα», υποστήριξε. Ενστάσεις εξέφρασε και για την πάταξη των παράνομων «ελληνοποιήσεων» γάλακτος, υποστηρίζοντας ότι το θέμα προσεγγίζεται «με ολιγωρία και επιφανειακά».

Τη διαφωνία της στο Νομοσχέδιο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι, «οι ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εύλογα παραπέμπουν στη λογική ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών και όχι στην στήριξη της κοινωνίας». Όπως είπε, οδηγείται περαιτέρω στην αποψίλωσή του ο Οργανισμός, με στόχο την ιδιωτικοποίησή του, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό το άρθρο που προβλέπει ότι η ίδια διοίκηση του ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει αρμοδιότητες».

Αφαιρούνται υλικοτεχνικές υποδομές τις οποίες χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΟ, όπως ακίνητα, εκτάσεις αγροτικής γης, και δημόσιας περιουσίας. Αυτές αποκόπτονται από τον έλεγχο του κράτους ενώ περιέρχονται στη κυριότητα και των έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω της παραχώρησης τους στους ΟΤΑ», ανέφερε. «Στόχευση της κυβέρνησης είναι τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα, με βάση όμως, μόνο τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι των αγροτών και της κοινωνίας», σημείωσε η κ. Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, άφησε αιχμές για σκόπιμες ασάφειες και αοριστίες του νομοσχεδίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στο θέμα των ΠΟΠ προϊόντων, πως υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, όπως με ποιους θα συνάπτει ο νέος Φορέας προγραμματικές συμβάσεις ή συνεργασίες». «Είναι ανησυχητική η αναφορά ότι ο Φορέας δεν εμπλέκεται σε δασικές περιοχές χωρίς να έχουν οριστεί οι εκτάσεις» ανέφερε ενώ τόνισε ότι για τον Ελαιώνα Άμφισσας πρέπει να εκπονηθεί μελέτη και να κατατεθεί στη βουλή.

Την διαφωνία του στο Νομοσχέδιο που είναι αόριστο και γενικόλογο, όπως είπε, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης. Έμφαση έδωσε στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, επισημαίνοντας, ότι «χρειαζόμαστε πραγματική πιστοποίηση ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι ελληνικά». Τέλος, μίλησε για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΟ, και κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι στόχος της είναι το ξεπούλημα των δημόσιων δομών της χώρας και οι ιδιωτικοποιήσεις παραδίδοντας σε ιδιώτες ακόμα και την εκμετάλλευση του νερού». «Η πολιτική σας είναι μέρος της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση της σε λίγα χέρια», ανέφερε.

You might also like