Κρεοπώλες Αθήνας: «Χειραγώγηση» των καταναλωτών η ένταξη αρνιού-κατσικιού στο «καλάθι του Πάσχα»

Έντονη ενόχληση προκάλεσε στον κλάδο των κρεοπωλών η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει τελικά το αρνί και το κατσίκι στο «καλάθι του Πάσχα», παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η πολιτική του ηγεσία στους εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και τις τηλεοπτικές δηλώσεις περί του αντιθέτου από τον ίδιο τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «Ταξιάρχες», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (5/4/2023), το μέτρο όπως εξαγγέλθηκε χαρακτηρίστηκε «χειραγώγηση των καταναλωτών» προς συγκεκριμένα σημεία πώλησης. Από την συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι σε όλες τις συζητήσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του κλάδου με τους αρμόδιους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είχε συμφωνηθεί να μην μπούν αρνί και κατσίκι στο «καλάθι». Κάτι που ζητούσαν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν κλήθηκαν σε κάποια διαβούλευση πριν την απόφαση του μέτρου.

Αυτό που τόνιζαν όσοι κρεοπώλες έλαβαν το λόγο είναι ότι γίνονται προσπάθειες να προμηθευτούν αρνιά και κατσίκια σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις τιμές στο κρεοπωλείο, αν και φέτος υπάρχει αυξημένο κόστος παραγωγής και δικαίως οι παραγωγοί ζητούν να πληρωθούν το κόστος τους.

Εντύπωση πάντως δημιουργεί η εναρμόνιση των τιμών που έδωσαν τα σούπερ μάρκετ λίγο κάτω από τα 10€ το κιλό για το αρνί, ελάχιστα πάνω από κόστος που φθάνει το αρνί στο κρεοπωλείο. Οι κρεοπώλες θέτουν έντονα το ζήτημα της ποιοτικής κατάταξης των σφάγιων, αλλά και των ελέγχων που πρέπει να γίνονται ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων.

Το ψήφισμα της Γ.Σ.

Την Τετάρτη  05/04/2023, στην αίθουσα της Ο.Ε.Β.Ε.Α. Αγίου Κωνσταντίνου 6 στην Ομόνοια , πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ».

Τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική παραγωγή κρέατος, έχοντας γνώμονα την προστασία του Έλληνα καταναλωτή και προσφέροντας του ποιοτικό και υγιεινό προϊόν στις πιο συμφέρουσες τιμές.

Τα μέλη και η διοίκηση της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ» στην Γενική Συνέλευση, στις 05/04/2023 ομόφωνα αποφάσισε και ψήφισε τα παρακάτω:

1) Είμαστε ενάντια στην κάθε καταστρατήγηση και απαξίωση του υπάρχοντος εθνικού ωραρίου για όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και εμπορίου. Όπως, παραδοσιακά ισχύει εδώ και δεκαετίες, τα καταστήματα λιανικής πώλησης ανοίγουν μόνο την τελευταία Κυριακή κάθε έτους και καμία άλλη Κυριακή ή αργία. Το γεγονός αυτό, επιφέρει αντιπαλότητες και ίντριγκες μεταξύ των συναδέλφων εντός δημοτικών ενοτήτων και τις περισσότερες φορές υπάρχουν και ακραίες αντιδράσεις. Σαν διοίκηση έχουμε έρθει σε δυσμενή θέση να προβούμε σε καταγγελίες κατά των συναδέλφων.

2) Αιτούμαστε την ενεργοποίηση, στο μέγιστο δυνατό, όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της λαθροσφαγής και λαθρομεταφοράς ευπαθών προϊόντων, όπως το κρέας. Θεωρείται μεγάλη υγειονομική βόμβα η μεταφορά αμνοεριφίων με μπαγκαζιέρες λεωφορείων, με καράβια, ακόμα και με ταξί για πολλές ώρες χωρίς καθόλου ψύξη. Τα περισσότερα από αυτά δεν σφάζονται σε πιστοποιημένα σφαγεία και στερούνται τον απαιτούμενο κτηνιατρικό έλεγχο, τα συνοδευτικά έγγραφα, ακόμα και φορολογικές αποδείξεις. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω δημιουργείται μεγάλη φοροδιαφυγή, αθέμιτος ανταγωνισμός και κατάργηση νόμων και κανόνων του υγιούς εμπορίου.

3) Καταδικάζουμε την χειραγώγηση των καταναλωτών προς σημεία πώλησης (supermarket, κρεαταγορές) με το πατρονάρισμα πολιτικών και ιδιωτικών ΜΜΕ. Δημιουργείται κλίμα αντίδρασης και απαξίωσης προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους και κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής για το ποιος σέβεται και στηρίζει τον Έλληνα καταναλωτή, όπως φάνηκε και στην περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.

4) Έχουμε θέσει ζητήματα και προτείνουμε οριζόντια μέτρα για την στήριξη της αγοράς κρέατος από τον στάβλο μέχρι και τον καταναλωτή. Μέτρα, με τα οποία, ο Έλληνας κτηνοτρόφος θα συνεχίσει να παράγει το καλύτερο κτηνοτροφικό προϊόν, ένα προϊόν αξιοζήλευτο σε όλη την Ευρώπη, που δεν είναι άλλο από το ελληνικό αμνοερίφιο. Αυτό συνεπάγεται με πολλούς πλέον κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κυρίως οι νέοι, και να επέρχεται η ερημοποίηση της ελληνικής επαρχίας.

5) Ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να μας ακούσετε για το καλό όλων μας, και ειδικά του Έλληνα καταναλωτή, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να χαίρεται τα ελληνικά πατροπαράδοτα έθιμα και την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα.

6) Εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε την σωστή διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, για να μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να γεύεται το ελληνικό αμνοερίφιο στη σωστή τιμή και ποιότητα. Να υπάρξει, επιτέλους, εφαρμογή των νόμων για την κατηγοριοποίηση των σφαγείων.

7) Εμείς, σαν Έλληνες Κρεοπώλες, που κάθε μέρα όλο τον χρόνο, δίνουμε εξετάσεις απέναντι στον καταναλωτή  με επαγγελματισμό, συνεχή εκπαίδευση, τέχνη και φαντασία, ώστε να πληρώσει ο πελάτης μας το κρέας ανάλογα με την ποιότητα και σύμφωνα με την εμπιστοσύνη που μας δείχνει. Δεσμευόμαστε πως και αυτό το Πάσχα θα είμαστε αυτοί που θα σταθούν με σοβαρότητα απέναντί του. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και ειδικές τιμές κάτω του κόστους με αμφιβόλου ποιότητας κρέατος και προέλευσης.

Το παρόν ψήφισμα υπογράφεται από το Δ.Σ. της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας – Αττικής «ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ» και θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο για τα θέματα που μας απασχολούν και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

You might also like