«Μικροί θησαυροί της Ευρώπης»: Εκπαιδευτικό ταξίδι και στην Κρήτη

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ για την υλοποίηση του στόχου της διάδοσης των συνεταιρισμών και της ανάπτυξης της συνεταιριστικής συνείδησης, διενήργησε από 8/5/2023 – 12/5/2023 το τρίτο εκπαιδευτικό ταξίδι για τα τοπικά Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα την ομάδα πλαισίωναν δημοσιογράφοι γαστρονομίας, δημοσιογράφοι από την Κρήτη καθώς και food bloggers. Η ξενάγηση – ενημέρωση ξεκίνησε από τον Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου όπου οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την τοπική γραβιέρα Π.Ο.Π, την Ξινομυζήθρα Π.Ο.Π. και το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. στο τυροκομείο και στο ελαιοτριβείο  του Συνεταιρισμού. Ενδεικτικά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες όπου παράγονται τα εν λόγω προϊόντα, όσο και για την μοναδικότητα στον τρόπο παρασκευής τους.

Στη συνέχεια η ομάδα των δημοσιογράφων επισκέφτηκε τον Συνεταιρισμό Κουτσουρά  στο Λασίθι. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός παράγει ελαιόλαδο Π.Ο.Π και υποδέχτηκε την αποστολή, ενημερώνοντας την ομάδα για τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες καλλιέργειας. Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν επίσης για το ανθρώπινο δυναμικό του Συνεταιρισμού, για τις μελλοντικές επενδύσεις καθώς και για τον τομέα της εξωστρέφειας και των εξαγωγών.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι έκλεισε με την επίσκεψη στον Αγροτικό Ελαιοκομικό Συνεταιρισμού της Ζάκρου στην περιοχή της Σητείας  Λασιθίου. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός παράγει ελαιόλαδο Π.Ο.Π και η διοίκηση του επιφύλαξε θερμή υποδοχή στην δημοσιογραφική αποστολή.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ελαιόλαδου, το οποίο είναι εξαιρετικής  ποιότητας σε πολύ χαμηλή οξύτητα με άριστα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθώς και για τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής του.

Οι «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ξεχωριστά Ελληνικά προϊόντα όπως: φέτα, γραβιέρες, ξινομυζήθρα, ελαιόλαδα, φάβα, τοματάκι, κορινθιακή σταφίδα, πατάτα και κρασιά από το Αγρίνιο, το Αίγιο, τα Καλάβρυτα, την Νεμέα Κορινθίας, την Αβία και την Στέρνα Μεσσηνίας, την Ζάκρο, τον Κουτσουρά, και τον Μυλοπόταμο Κρήτης, την Νάξο και την Σαντορίνη – παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας από τους συνεταιρισμούς παραγωγής κάθε τόπου.

Όπως γίνεται αντιληπτό η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τη δράση της στηρίζει όλα τα Συνεταιριστικά μέλη της, δείχνοντας την έμπρακτη εμπιστοσύνη της σε όλους τους παραγωγούς, δίνοντας την ευκαιρία να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσω της έντυπης και διαδικτυακής καμπάνιας, αλλά και μέσω προωθητικών εκδηλώσεων που διεξάγονται στα πλαίσια του προγράμματος

You might also like