Κτηνοτρόφοι Λακωνίας: Ζητούν ελέγχους για κρούσματα φυματίωσης σε κατσίκια

Ελέγχους για την διαπίστωση της νόσου της φυματίωσης, που εντοπίστηκαν σε κοπάδια κατσικιών σε περιοχή της Λακωνίας, απαιτεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, σύμφωνα με ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και από κτηνοτρόφους, υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα φυματίωσης σε κατσίκια σε χωριό του Πάρνωνα στην Λακωνία και όχι σε όλη την Λακωνία, καλώντας το ΥπΑΑΤ και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βγάλουν επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και «να μην αφήνουν τα διάφορα τρολ του διαδικτύου να διακινούν ψεύτικες ειδήσεις και να τρομοκρατούν τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Για τον λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι απαιτούν:

– Ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας.

– Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για την χαμένη παραγωγή και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

– Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της.

– Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.

– Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

You might also like