Πράσινη Συμφωνία: Διατήρηση των ισχυόντων κανόνων στην κτηνοτροφία ψήφισαν οι ευρωβουλευτές

Απέρριψαν τις προτάσεις για μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, επιβάλλοντας πολύ πιο ήπια μέτρα, από αυτά που πρότεινε η Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης οι Ευρωβουλευτές.

Πάντως οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της Οδηγίας στις βιομηχανικές εκπομπές των μονάδων εξόρυξης και των μεγάλων μονάδων παραγωγής συσσωρευτών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες, οι ευρωβουλευτές κατά πλειοψηφία ψήφισαν να διατηρηθούν οι ισχύοντες κανόνες και να συμπεριληφθούν οι χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερες από 2.000 θέσεις για χοίρους εκτροφής (άνω των 30 κιλών), ή με περισσότερες από 750 θέσεις για θηλυκούς χοίρους και οι πτηνοτροφικές μονάδες με περισσότερες από 40.000 θέσεις για πουλερικά, καθώς και οι φάρμες με περισσότερες από 750 μονάδες ζωικού κεφαλαίου («livestock unit – LSU»), ενώ εξαιρούνται οι βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να οριστεί κατώτατο όριο στις 150 μονάδες ζωικού κεφαλαίου για όλα τα ζώα.

Σε δελτίο τύπου των Copa και Cogeca, των ευρωπαϊκών οργανώσεων που εκπροσωπούν τον αγροτικό και συνεταιριστικό τομέα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαρακτηρίζεται «σαφές μήνυμα που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ σχολιάζεται ότι η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές είναι ένα ακατάλληλο νομοθετικό μέσο που απλώς αγνοεί βασικές πραγματικότητες του κτηνοτροφικού τομέα. «Η Copa και η Cogeca αποκαλύπτουν εδώ και μήνες τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα προκαλούσε τοπικά η εφαρμογή της πρότασης της Επιτροπής: δυσβάσταχτο διοικητικό και οικονομικό κόστος, κίνδυνος ρευστοποίησης ή υπερβολικής συγκέντρωσης και μετατοπίσεων της παραγωγής προς χώρες εκτός Ε.Ε.»

Η Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές -η οποία μετρά πάνω από μια δεκαετία- ρυθμίζει, επί του παρόντος, περίπου 50.000 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ε.Ε., από χαλυβουργεία έως μονάδες επεξεργασίας κρέατος και απαιτεί από αυτές να συμμορφώνονται με δεσμευτικά όρια για ρύπους όπως τα διοξείδια του θείου και τα οξείδια του αζώτου.

Η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης της φύσης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, λένε οι ευρωβουλευτές.

Μετά από συζήτηση την Τρίτη (11/7), το Κοινοβούλιο ενέκρινε σε ψήφισμά του την Τετάρτη (12/7) την πρόταση που αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νωρίτερα δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία στην πρόταση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την συνολική απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές).

«Άδεια νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις. Όπως τόνισε, δεν ξεκαθαρίζεται η χρηματοδότηση ή οι νέοι μέθοδοι παραγωγής.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας τονίζει ότι ο νέος νόμος πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του πλαισίου «Kunming-Montreal Global Biodiversity» των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης έως το 2030, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% όλων των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην ΕΕ.

Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο αφού η Επιτροπή παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και όταν οι χώρες της ΕΕ ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στόχων όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής της σχετικής νομοθεσίας Ευρωβουλευτής κ. César Luena (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε: «Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» και ακολουθεί την επιστημονική συναίνεση και τις συστάσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ευρώπης. Οι αγρότες και οι αλιείς θα επωφεληθούν από αυτό και θα εξασφαλίσουν μια κατοικήσιμη γη για τις μελλοντικές γενιές. Η θέση που υιοθετήσαμε σήμερα στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε τα θετικά μας αποτελέσματα, να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη και να καταλήξουμε σε συμφωνία  για την έγκριση του πρώτου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην ιστορία της ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας. Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

You might also like