Επιτυχής η διημερίδα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία

Στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, με συμμετοχή επιστημόνων και κτηνοτρόφων

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο για την Μετακινούμενη Κτηνοτροφία το 2ήμερο 26-27 Αυγούστου 2023 (Ξενοδοχείο «ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ» και τη συνεδριακή του αίθουσα), στο ιστορικό χωριό τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ – ΦΩΚΙΔΟΣ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που ακολούθησε τη λήξη του συνεδρίου, ο Αθανάσιος Διάκος είναι ίσως το μοναδικό χωριό στον νομό Φωκίδας  που ακόμα αντέχει στον χρόνο και τις σύγχρονες συνθήκες με 12 μετακινούμενους κτηνοτρόφους και 3.500 αιγοπρόβατα στα ξακουστά ‘’Μουσουνιτσιώτικα’’ λιβάδια των Βαρδουσίων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χωριό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους την 1η ημέρα:

– Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδοας κ. Γεώργιος ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

– Ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΕΩΝ και συγχωριανός μας κ. Χάρης ΑΓΑΠΗΤΟΣ (ως εκπρόσωπος Δημάρχου Δελφών)

– Ο Αντιπρόεδρος Τ.Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ κ. Δημήτριος ΡΑΠΤΗΣ

– Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ κ. Νικόλαος ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

– Η Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ. Μάγδα ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Η οργάνωση του διήμερου Συνεδρίου υλοποιήθηκε από το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων (Καθηγήτρια ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΛΑΓΚΑ Βασιλική) με συνδιοργανωτές την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ και την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, με την υποστήριξη της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ.

Εκτός από Πανελλαδική εκπροσώπηση κτηνοτρόφων, τίμησαν με την παρουσία τους εξαίρετοι ομιλητές καθώς και Ιταλοί μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Και βέβαια  κτηνοτρόφοι από το χωριό και πλήθος κόσμου.

Από την Αδελφότητα ως πρώτος ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος κ. Κων/νος ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ που παρουσίασε το θέμα: «Η μετακινούμενη αιγοπροβατοτροφία στον Αθανάσιο Διάκο και την ορεινή Φωκίδα διαχρονικά». Παρουσιάστηκαν εξαιρετικά θέματα από το σύνολο των ομιλητών που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στην αίθουσα. Στο τέλος υπήρξε ελεύθερη συζήτηση με θέματα που τέθηκαν από το κοινό. Το απόγευμα οι Ιταλοί φίλοι κτηνοτρόφοι παρασκεύασαν στην πλατεία του χωριού μας το ξακουστό ιταλικό τυρί ‘’ΠΕΚΟΡΙΝΟ’’.

Τα αποτελέσματα – συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν οδηγό για πρωτοβουλίες από Φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και συλλόγους προς την κατεύθυνση της στήριξης, ενημέρωσης και βελτίωσης συνθηκών της μετακινούμενης κτηνοτροφίας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: «Οι κτηνοτρόφοι μας αξίζουν την αναγνώριση του έργου τους και τον απόλυτο σεβασμό μας! Αποτελούν τον τελευταίο πυλώνα πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας. Εργάζονται και παράγουν σημαντικό έργο 24 ώρες, 365 ημέρες σε δύσκολες συνθήκες χειμώνα, καλοκαίρι».

You might also like