Θεσσαλία: Τεράστιες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τη θεομηνία ‘Daniel’

Ανυπολόγιστο το κόστος της καταστροφής - Πάνω από 2 δισ. ευρώ η πρώτη εκτίμηση για την πρωτογενή παραγωγή, πάνω από τα 7 δισ. ευρώ συνολικά

Ενώ η Θεσσαλία είναι ακόμα βυθισμένη στα νερά της βροχής και ο αριθμός των θυμάτων της πρωτοφανούς θεομηνίας ‘Daniel’ αυξάνεται (αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 15 οι νεκροί), η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία στην περιοχή βρίσκονται κυριολεκτικά στο ‘σημείο μηδέν’ καθώς η καταστροφή είναι, σε κάποια σημεία, ολοκληρωτική.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο ‘Daniel’ αφήνει πίσω του τεράστιες εκτάσεις γης κάτω από το νερό, χιλιάδες ζώα πνιγμένα και ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές αγροτικής παραγωγής και ζωικών εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πρώτης στιγμής, το κόστος της αποκατάστασης των καταστροφών αναμένεται να ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ από τα οποία το ένα τρίτο θα πρέπει να κατευθυνθεί στην αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και της γεωργικής παραγωγής που έχουν υποστεί καθολική καταστροφή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση τω ν πλημμυροπαθών στην Θεσσαλία στα οποία περιλαμβάνονται:

Άμεσες αποζημιώσεις με διαδικασίες εξπρές στους πλημμυροπαθείς.

Ευρωπαϊκή αρωγή και ειδικό οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας.

Αλλαγή και αναμόρφωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.λπ.) για την ταχεία ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού, παραγωγικού, αγροτικού, ζωικού κεφαλαίου.

Ήδη το ΥπΑΑΤ έχει ξεκινήσει την αποτίμηση της καταστροφής και σχεδόν 100 στελέχη του αναμένεται το επόμενο διάστημα να βρεθούν στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν στο τιτάνιο έργο της αποτίμησης.

 

You might also like