«Ας μιλήσουμε για το κρέας»: Σημαντικά συμπεράσματα από την επιστημονική εκδήλωση του ΙΠΚ
«Ας μιλήσουμε για το κρέας» ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος και ο ΣΕΒΕΚ στις 18/10 στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Η συζήτηση των αξιόλογων ομιλητών, επιστημόνων και στελεχών της αγοράς, που συμμετείχαν στα πάνελ περιστράφηκε γύρω από το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν σήμερα την αγορά του κρέατος όπως τη διατροφική αξία του, την υγεία, την ευζωία, τη βιωσιμότητα, τις ζωοτροφές, την προστασία του περιβάλλοντος, τη νέα ΚΑΠ, την πρωτογενή παραγωγή και πολλά άλλα.
Την εκδήλωσε χαιρέτισε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο γενικός γραμματέας Κ. Μπαγινέτας ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Ι. Φασουλάς.
Τη συζήτηση συντόνιζε η δρ Ευαγγελία Γκίζα, κτηνίατρος και πρόεδρος του ΙΠΚ, ενώ εκτός από τους Έλληνες ομιλητές υπήρξαν δύο παρεμβάσεις από Ευρωπαίους ειδικούς σχετικά με την επίδραση της πρωτογενούς κτηνοτροφικής παραγωγής στο περιβάλλον και τη σημασία του κρέατος στη διατροφή.
Υγεία και διατροφική αξία κρέατος και προϊόντων κρέατος
Στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ που συντόνισε ο Πάνος Κατοίκος, κτηνίατρος M.Sc. με θέμα «Υγεία και διατροφική αξία κρέατος και προϊόντων κρέατος» συμμετείχαν η καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαίρη Καψοκεφάλου, ο πρόεδρος των διατροφολόγων Χρήστος Δερδεμέζη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Σολωμάκος και η διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας της VIVARTIA, Χριστίνα Πάνου.
Ο κ. Σολωμάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 90% των καταναλωτών κρέατος προβληματίζονται για τα θέματα ευζωίας και θέλουν να έχουν πληροφόρηση ως προς το ζήτημα για τα προϊόντα που καταναλώνουν.. Αν και άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τιμή, η ασφάλεια τροφίμου και η προέλευση του κρέατος αποτελούν για την ώρα σημαντικότερους παράγοντες επιλογής, φαίνεται ότι η ευζωία έχει μπει για τα καλά στην κουβέντα. Πράγματι, η νομοθεσία, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται διαρκώς πιο αυστηρή στα θέματα ευζωίας. Μέχρι την προηγούμενη τριετία, μόνο το 30% των σφαγείων μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νομοθεσίας αναφορικά με την ευζωία και προστασία των ζώων, ενώ πλέον, τις ίδιες απαιτήσεις δύναται να τις εφαρμόσει πάνω από το 90% των σφαγείων.
Παρότι ακόμη η άποψη του συνόλου του κοινού για τα σφαγεία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, τονίζεται ότι μέσα σε αυτά «λειτουργούν εξαιρετικοί επαγγελματίες κτηνίατροι, που εκτός από την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζουν και την υγεία των ζώων και κάνουν πολύ καλή δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Σολωμάκος
Τομέας κρέατος και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Τομέας κρέατος και περιβαλλοντική βιωσιμότητα» ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στ. Σκαρίμπας, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη παραγωγή βοοειδών και οι οποίες αναγκάζονται να μειώσουν τις καλλιέργειές τους εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων που υπαγορεύουν τις μειώσεις ρύπων, προερχόμενοι από τα βοοειδή και αιγοπρόβατα. Ο κ. Σκαρίμπας σχολίασε τις μελέτες του FAO σύμφωνα με τις οποίες οι εκπομπές μεθανίου, πράγματι, προέρχονται από την κτηνοτροφική παραγωγή. Παρ’ όλα αυτά, το μεθάνιο έχει διάρκεια ζωής μόνο 10 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Επίσης, ο κ. Σκαρίμπας τόνισε πως οποιαδήποτε μορφή άνθρακα προέρχεται από ζωική και γεωργική παραγωγή ανήκει στον ίδιο κύκλο βιογενούς ανακύκλωσης του άνθρακα. Οι ρύποι που προέρχονται από τα μηρυκαστικά ζώα αποτελούν το 15% της παγκόσμιας μόλυνσης. Το υπόλοιπο 85% των ρύπων προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και δεν ανήκουν σε κανέναν τύπο ανακύκλωσης. Επομένως, η κτηνοτροφία βάλλεται αδίκως και όπως οι λόγοι δεν είναι απαραίτητα η βιωσιμότητα του πλανήτη.
Η σπατάλη των τροφίμων ήταν επίσης ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την εκδήλωση με την κυρία Ντία Χωραφά από τη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» να αναφέρει τεράστια νούμερα σπατάλης, κυρίως λαχανικών και ψωμιού και δευτερευόντως κρέατος.
Ο Απ. Πατσιάς από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο της ΑΠΣΙ Πίνδος μίλησε για τις καινοτομίες στη βιομηχανία κρέατος και πώς μπορούν να καταστήσουν αυτοδύναμες τις μονάδες, παραγωγικές και αυτοματοποιημένες, ενταγμένες σε διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.
«Η ελληνική πτηνοτροφία είναι βιώσιμος κλάδος, επειδή εφαρμόζει πολλά μοντέλα υψηλής τεχνολογίας και εκτίμησης ανθρακικού αποτυπώματος. Η νομοθέτηση της εθνικής βιοοικονομίας εντάσσεται στο μοντέλο της ενιαίας υγείας: Υγιές ζώο εκτρέφεται σε υγιές περιβάλλον, για να μπορούμε να έχουμε υγιείς καταναλωτές», τόνισε ο Απόστολος Πατσιάς.
«Σε κατάσταση κινδύνου» βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Gaia Επιχειρείν, Έλλη Τσιφόρου. Η έλλειψη ολιστικής προσέγγισης ως προς τη βιωσιμότητα του κλάδου είναι καίριας σημασίας: «Η συνολική παραγωγή και οι εγκαταστάσεις συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Με πρόσφατη εκτίμηση, το 2021 τα κόστη αποτελούσαν το 107% της παραγόμενης αξίας, οπότε, οικονομικά οι παραγωγοί του τομέα μπαίνουν μέσα», επεσήμανε η κυρία Τσιφόρου, για να τονίσει επίσης και τον «τεράστιο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο που θα επέφερε η τυχόν εγκατάλειψη της ελληνικής κτηνοτροφίας».