Αυστραλία: Η υπερπληθώρα προβάτων ρίχνει τις τιμές

Η Αυστραλία έφτασε να καταγράφει 78,75 εκατομμύρια κεφάλια

Η υπερπληθώρα προβάτων στην Αυστραλία έχει προκαλέσει πτώση των τιμών, με τους αγρότες να αναγκάζονται να χαρίσουν τα πρόβατά τους για να εξοικονομήσουν κόστος αντί να τα εκτρέφουν στην εκμετάλλευση. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 70% τον τελευταίο χρόνο στα 1,23 δολάρια / κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Meat and Livestock Australia (MLA).

Η κινητήριος δύναμη πίσω από την αύξηση του πληθυσμού προβάτων ήταν τα τρία τελευταία χρόνια οι βροχοπτώσεις πάνω από τον μέσο όρο στις προβατοτροφικές περιοχές της Αυστραλίας, όπως η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια. Οι βροχοπτώσεις είναι ιδανικές για την ανάπτυξη χόρτου, το οποίο ευνοεί τη διατροφή και την εκτροφή των ζώων. Έτσι η Αυστραλία έφτασε να καταγράφει 78,75 εκατομμύρια κεφάλια, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο νούμερο από το 2007. “Οι κτηνοτρόφοι [έκτοτε] έχουν δει μια τεράστια πτώση στην κερδοφορία … Πολλά πρόβατα μπορεί να μην έχουν αγορά”, δήλωσε στο CNBC ο Steve McGuire, αντιπρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης της γεωργίας WAFarmers. Πρόσθεσε ότι οι αγρότες θα προτιμούσαν να δώσουν τα ζώα παρά να τα θανατώσουν, αλλά δεν υπήρξαν πολλοί ενδιαφερόμενοι για τα δωρεάν πρόβατα.

Ο πληθυσμός προβάτων της Αυστραλίας αναμένεται να επεκταθεί κατά 23% από το χαμηλό 100 ετών το 2020, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της MLA. Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πρόβειου κρέατος παγκοσμίως και η υπερπροσφορά έχει ασκήσει καθοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές χονδρικής πώλησης. Παρά την πτώση των τιμών του πρόβειου κρέατος, η μείωση στη λιανική δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στον ίδιο βαθμό, σημείωσε ο McGuire. Ο όμιλος Woolworths, μια μεγάλη αλυσίδα super market της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές κατά 20%

You might also like