Συμμετοχή του ΟΚΑΑ στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023

O Διευθύνον Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, κ. Απόστολος Αποστολάκος, αναλύει τις προοπτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, μέσω της προβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών της έναντι των ανταγωνιστικών αλιευμάτων, ανέπτυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ), κ. Απόστολος Αποστολάκος.

Η τοποθέτηση του κυρίου Αποστολάκου, έλαβε χώρα στην Ημερίδα «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023, στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας.

Η ανάγκη για διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα

«Πρέπει να αναστραφεί η επιφυλακτικότητα με την οποία ο Έλληνας καταναλωτής αντιμετωπίζει τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Να γνωρίσει ότι πρόκειται για μια αειφόρα και βιώσιμη θαλάσσια εκτροφή. Κι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών, που πρέπει άμεσα να αναλάβουν οι ίδιες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα», τόνισε ο κ. Αποστολάκος, ο οποίος δεν παρέλειψε να συμπληρώσει: «Και μία εξ αυτών είναι η προβολή της ελληνικής γαστρονομίας, στην οποία το ψάρι έχει σημαντική θέση. Δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε στην Seafood Expo στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, χωρίς ενιαίο εθνικό περίπτερο και χωρίς να τονίζουμε την ταυτότητα της ελληνικής γαστρονομίας. Όλοι να γνωρίζουν και να τρώνε λαβράκι ceviche, μια περουβιανή συνταγή ή shashimi, ιαπωνική συνταγή που ανέδειξαν οι Αμερικάνοι και να μην έχουμε μιλήσει πουθενά για το δημοφιλές ελληνικό “πλακί”, για παράδειγμα. Πρέπει ο κλάδος της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας να αποκτήσει σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική ταυτότητα».

Το εθνικό μάρκετινγκ του κλάδου πρέπει να ενδυναμωθεί

Εν συνεχεία, ο κ. Αποστολάκος σημείωσε πως χρειάζεται να ενδυναμωθεί το εθνικό μάρκετινγκ για το κλάδο, στο εξωτερικό. Σε όλα τα εστιατόρια του εξωτερικού γράφουν «εξαιρετικός σολομός Σκωτίας» ή «εξαιρετικό ροκφόρ Γαλλίας», δεν αναγράφουν όμως ποτέ στον τιμοκατάλογό τους, ψάρια από το Αιγαίο, πολύ περισσότερο δεν αναγράφουν ψάρι Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας. Κι εδώ την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρουν οι εταιρίες Ιχθυοκαλλιέργειας, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ.

 

Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023

 

«Για να αναζητήσει στην πατρίδα του ένα προϊόν – εν προκειμένω ψάρι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει εδώ και για να γνωρίζει ακριβώς τι τρώει. Έτσι πέτυχε το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, έτσι πέτυχε το “φέτα challenge” πριν 2 χρόνια και εδραιώθηκαν στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Αποστολάκος, ξεκαθαρίζοντας πως: «Δεν αρκεί για όλα να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους, Πολιτεία, Τράπεζες, επιδοτήσεις κλπ, που σαφώς θα μπορούσαν να ήταν σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρωτίστως, πρέπει να εντοπίσουμε τα δικό μας ρόλο, τις δικές μας ευθύνες, με τις εταιρίες ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας να θέσουν ξεκάθαρους στόχους, από την εμπορική περιγραφή του προϊόντος έως τον τρόπο προώθησής του».

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς εδώ στον ΟΚΑΑ, καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Απόστολος Αποστολάκος, θέτουμε την τεχνογνωσία μας στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων, ώστε να τα αξιοποιήσει ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας, να διακινούνται τα ψάρια από τις ιχθυόσκαλες ως περιφερειακά logistic centers, όπου υπάρχουν κτηνίατροι, σωστή σήμανση, παραστατικά και τιμολόγια, ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του καταναλωτή, ο οποίος θα γνωρίζει τι αγοράζει και θα αποτελέσει την απαρχή να εμπιστευθεί ακόμη περισσότερο τα ψάρια Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας.

Περισσότερα για το Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023, μπορείτε να δείτε στο σχετικό video.

You might also like