Προβλέψεις Rabobank: υπό πίεση οι αγορές χοιρινού και το 2024

Επιβράδυνση παραγωγής – Ανθεκτική η κατανάλωση – Περαιτέρω μείωση στις τιμές ζωοτροφών

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα επιβραδυνθεί το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Rabobank. Ο βασικότερος λόγος για το παραπάνω, είναι πως τα ο κοπάδια χοιρομητέρων συρρικνώνονται στις κύριες περιοχές παραγωγής. Αυτή η τάση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση ή σταθερή παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, με τις πιέσεις των ασθενειών να εντείνουν τις προκλήσεις του κλάδου.

Παρά τα δεινά της παραγωγής, υπάρχει ένα φωτεινό σημείο καθώς οι τιμές των ζωοτροφών συνεχίζουν να μειώνονται. Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος παραμένει ανθεκτική.

Η παραγωγή και η πίεση των ασθενειών

Μετά από διάφορες προκλήσεις το 2023, αρκετές αναπτυσσόμενες περιοχές θα συνεχίσουν να μειώνουν τα κοπάδια χοιρομητέρων τους το 2024, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς. Η Κίνα, οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πτωτική ή σταθερή παραγωγή φέτος, καθώς τα κοπάδια χοιρομητέρων τους ήταν μικρότερα στα τέλη του 2023.

Η πίεση των ασθενειών θα μειώσει περαιτέρω τις προοπτικές παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλες προκλήσεις, όπως τα αρνητικά περιθώρια κέρδους, η υπερπροσφορά και η ασθενής ζήτηση, αποτελούν επίσης σημαντικούς μοχλούς μείωσης των αποθεμάτων. Εν τω μεταξύ, η παραγωγικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνεται το 2024, με γνώμονα τα γενετικά κέρδη, την καλύτερη διαχείριση της εκμετάλλευσης και τις στρατηγικές μείωσης του κόστους.

Μειώσεις των τιμών των ζωοτροφών – Χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας μειώθηκαν κατά 15% έως 25% τους τελευταίους 12 μήνες. Περαιτέρω μειώσεις των τιμών των ζωοτροφών είναι πιθανές, δεδομένης της στάσιμης ζήτησης και της αύξησης των αποθεμάτων παγκοσμίως, αν και ο καιρός θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την κατεύθυνση της προσφοράς και τις κινήσεις των τιμών πέρα από το πρώτο τρίμηνο.

Το χοιρινό είναι αρκετά καλά τοποθετημένο στην καταναλωτική συνείδηση, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν ορισμένες άλλες ζωικές πρωτεΐνες. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν για χοιρινό κρέας σε βασικές περιοχές, αν και τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους. Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2024, θα στηρίξει γενικά την παγκόσμια κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

 

You might also like