Μειώνεται για 7η συνεχή χρονιά η παραγωγή κρέατος στη Γερμανία
Παραγωγή 6,8 εκατ. τόνους το 2023 - Στο -4,0% (-280.200 τόνους) σε σχέση με το 2022
Η παραγωγή κρέατος στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι σημαντικά το 2023. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα εμπορικά σφαγεία παρήγαγαν 6,8 εκατομμύρια τόνους κρέατος το 2023, μία επίδοση μειωμένη κατά 4,0% ή 280.200 τόνους από το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή κρέατος μειώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά, από την κορύφωσή της το 2016 (8,25 εκατομμύρια τόνοι).
Μετά από σχετικά μικρή πτώση από το 2017, η παραγωγή κρέατος στη Γερμανία μειώθηκε κατά 8,1% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τώρα η παραγωγή κρέατος μειώθηκε και πάλι σημαντικά το 2023. Συνολικά 47,9 εκατομμύρια χοίροι, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και άλογα, καθώς και 702,2 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και πάπιες σφαγιάστηκαν σε σφαγεία το 2023.
Χοιρινό: ο όγκος σφαγής μειώθηκε κατά 6,8%
Με 43,8 εκατομμύρια ζώα να σφάζονται το 2023, ο αριθμός των χοίρων που εσφάγησαν μειώθηκε κατά 7,0% ή 3,3 εκατομμύρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των οικόσιτων χοίρων που εσφάγησαν μειώθηκε κατά 7,7%, σε σχεδόν 42,3 εκατομμύρια ζώα. Ωστόσο, ο αριθμός των εισαγόμενων χοίρων που σφάζονται σε γερμανικά σφαγεία αυξήθηκε κατά 19,5%, σε 1,5 εκατομμύρια ζώα.
Συνολικά, τα σφαγεία παρήγαγαν περίπου 4,2 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος το 2023, δηλαδή 6,8% ή 306.500 τόνους λιγότερο από το 2022.
Σε σύγκριση με το έτος ρεκόρ του 2016, παρήχθησαν περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνοι λιγότερο χοιρινό το 2023, που αντιστοιχεί σε μείωση άνω του ενός τετάρτου (-25,1%).
Βόειο κρέας: Όγκος σφαγής στο επίπεδο του προηγούμενου έτους
Ο αριθμός των βοοειδών που εσφάγησαν εμπορικά το 2023 μειώθηκε κατά 0,3%, σε 3,0 εκατομμύρια ζώα σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, καθώς το μέσο βάρος σφαγής αυξήθηκε σε όλες τις κατηγορίες βοοειδών, ο όγκος σφαγής αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,6%, σε 992.900 τόνους βοείου κρέατος.
Κρέας πουλερικών: η ποσότητα σφαγής αυξήθηκε κατά 1,4%
Η ποσότητα του παραγόμενου κρέατος πουλερικών αυξήθηκε κατά 1,4%, σε 1,6 εκατ. τόνους το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Ο κύριος λόγος της αύξησης είναι η κατά 1,1% αύξηση της παραγωγής κρέατος νεαρών ζώων κρεατοπαραγωγής, σε 1,1 εκατ. τόνους. Η παραγωγή κρέατος γαλοπούλας αυξήθηκε κατά 2,7%, στους 417.000 τόνους.