Πιο θανατηφόρος η νόσος του Marek

Έρευνα αποκαλύπτει την εξέλιξη της νόσου των πουλερικών, που κοστίζει στη βιομηχανία πάνω από 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Ένα εξαιρετικά μεταδοτικό παθογόνο πουλερικών, το οποίο κοστίζει στην παγκόσμια βιομηχανία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, έχει εξελιχθεί σε πιο θανατηφόρο, σύμφωνα με μια ομάδα διεθνών ερευνητών.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας αρχαίο DNA, ειδικοί από το Ινστιτούτο Pirbright συνεργάστηκαν με μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τα πανεπιστήμια Oxford και LMU Munich, για να εντοπίσουν την εξέλιξη του ιού της νόσου του Marek.

Η έρευνα «Αρχαία λείψανα κοτόπουλου αποκαλύπτουν την προέλευση της λοιμογόνου δράσης στον ιό της νόσου του Marek» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Δείχνει πώς οι ιοί εξελίσσονται για να γίνουν πιο λοιμώδεις, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καλύτερων τρόπων θεραπείας ιογενών λοιμώξεων.

Η ομάδα ανέκτησε και ανακατασκεύασε αρχαίες ακολουθίες ιών της νόσου Marek (MDV) από αρχαιολογικό υλικό κοτόπουλου, που κάλυπταν τα τελευταία 1.000 χρόνια. Συγκρίνοντας ιικά γονιδιώματα που προέρχονται τόσο από σύγχρονα όσο και από αρχαία πτηνά, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις γενετικές αλλοιώσεις που ευθύνονται για την αυξημένη λοιμογόνο δράση των σύγχρονων ιών.

Το αρχαίο στέλεχος ήταν πολύ πιο ήπιο

Με βάση τις αρχαίες γενετικές αλληλουχίες, οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να αναπαραστήσουν βιολογικές διεργασίες χρησιμοποιώντας κυτταρικές δοκιμασίες, αποδεικνύοντας ότι τα αρχαία στελέχη ήταν πολύ πιο ήπια από τα σύγχρονά τους αντίστοιχα.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε απομόνωση DNA από κόκαλα κοτόπουλου που ανασκάφηκαν από 140 αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Αυτά τα αρχαία γονιδιώματα αποκάλυψαν ότι ο MDV ήταν ευρέως διαδεδομένος στα ευρωπαϊκά κοτόπουλα για τουλάχιστον 1.000 χρόνια, πολύ πριν την πρώτη περιγραφή της νόσου το 1907. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης τέτοιων υπολειμμάτων, δεδομένης της δύναμής τους να αποκαλύπτουν πολύτιμες γνώσεις για την εξέλιξη του ιού.

«Τα ευρήματά μας όχι μόνο αποκαλύπτουν την εξελικτική ιστορία του ιού της νόσου του Marek, αλλά παρέχουν επίσης μια βάση για την ενίσχυση της τρέχουσας κατανόησής μας για τη λοιμογόνο δράση των παθογόνων. Συνδυάζοντας αρχαίες τεχνικές DNA με τη σύγχρονη γονιδιωματική, έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο στο παρελθόν που μπορεί να καθοδηγήσει μελλοντικές στρατηγικές για τη διαχείριση ιογενών ασθενειών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Dr Steven Fiddaman.

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Pirbright

Σημειώνεται, πως το Ινστιτούτο Pirbright έχει αφιερώσει περισσότερο από μισό αιώνα ερευνώντας τον ιό και αποτελεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Εργαστήριο Αναφοράς Υγείας των Ζώων για την ασθένεια. Ο καθηγητής Venugopal Nair, επίτιμος επιστήμονας, δήλωσε: «Τα ευρήματα από αυτό το έγγραφο σχετικά με την προέλευση της λοιμογόνου δράσης, που συνδέονται ιδιαίτερα με τις γενετικές αλληλουχίες του γονιδίου MEQ στους ιούς της νόσου του Marek, θα προσφέρουν μεγάλες επιστημονικές ευκαιρίες για τη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών αύξησης της λοιμογόνου δράσης αυτού του ιού, που συνέπεσε με την εντατικοποίηση της πτηνοτροφίας από τη δεκαετία του 1960».

Το Ινστιτούτο Pirbright ερευνά διάφορες πτυχές της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο προκαλεί όγκους, του λόγου πίσω από τη σταθερά αυξανόμενη μολυσματικότητα, όπως και των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών των ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι των λοιμώξεων από MD, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν πιο αποτελεσματικές συνθέσεις και στρατηγικές εμβολίων.

You might also like