Ισπανία: Εξαγωγές 2,75 εκατ. τόνων χοιρινού κρέατος το 2023
Σύνολο παραγωγής 4,85 εκ. τόνους – O μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ
Για τη ζωτική σημασία της βιομηχανίας χοίρων στην οικονομία της Ισπανίας, μίλησε ο Deputy Director & International Director της διεπαγγελματικής ένωσης χοιρινού κρέατος της ιβηρικής χώρας (INTERPORC), Daniel de Miguel, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euromeatnews.com.
Η σημασία του χοιρινού κρέατος για την Ισπανία
Σε αυτήν, ο κ. de Miguel τόνισε πως η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2023, η Ισπανία παρήγαγε 4,85 εκατομμύρια τόνους, πάνω από τη Γερμανία (4,22 εκατομμύρια τόνους) και τη Γαλλία (2,07 εκατομμύρια τόνους).
Μάλιστα, ο τομέας των χοίρων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ισπανίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 9,5% του βιομηχανικού ΑΕΠ. Είναι ο σημαντικότερος κτηνοτροφικός κλάδος της χώρα και είναι υπεύθυνος για το 40,7% της τελικής κτηνοτροφικής παραγωγής και το 15,8% της τελικής αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον, ο κλάδος δημιουργεί 415.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύει το 2,3% της συνολικής απασχόλησης στην Ισπανία, το 10% της απασχόλησης στον ισπανικό πρωτογενή τομέα και το 11,2% της απασχόλησης στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πτώση παραγωγής – Αύξηση κατανάλωσης
Τον τελευταίο χρόνο, η Ισπανία παρήγαγε 4,85 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το 2022, όταν ο όγκος που παρήχθη ήταν 5,02 εκατομμύρια τόνοι.
Η κατανάλωση νωπού και κατεψυγμένου κρέατος στα ισπανικά νοικοκυριά αυξήθηκε το 2023, από 402.500 σε 420.200 τόνους. Ωστόσο, η κατανάλωση μεταποιημένων προϊόντων μειώθηκε ελαφρά, από 393.200 σε 387.400 τόνους.
Το 2023, η Ισπανία εξήγαγε συνολικά 2,75 εκατομμύρια τόνους νωπού κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων χοιρινού κρέατος. Οι κύριοι προορισμοί ήταν η Κίνα (560.488 τόνοι), η Γαλλία (295.671 τόνοι), η Ιταλία (273.007 τόνοι), η Ιαπωνία (176.621 τόνοι) και οι Φιλιππίνες (144.891 τόνοι).