ΕΕ: 665.000 δόσεις εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών

Για ενήλικες που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πιθανές μεταφορές της γρίπης από πτηνά ή ζώα, όπως οι πτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι

Την πρόσβαση των συμμετεχόντων κρατών μελών σε 665.000 δόσεις εμβολίου και σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών, εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής με τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Seqirus UK Ltd, η οποία διαθέτει τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ για το εμβόλιο Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus για χρήση σε ενήλικες, που προστατεύει από τη γρίπη που προκαλείται από στελέχη H5 του ιού της γρίπης A.

Για ποιους προορίζεται

Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε πιθανές μεταφορές γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως οι πτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι. Αποσκοπεί στην πρόληψη της εξάπλωσης ή σε πιθανή αύξηση των εστιών γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες και τα μέσα βιοπορισμού. Το εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό ζωονοσογόνο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ.

Επί του παρόντος προετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Επιλογή για 40 εκατ. δόσεις στην 4ετία

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτή την εθελοντική προμήθεια από την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λαμβάνει υπόψη το οικείο πλαίσιο δημόσιας υγείας και να παραγγέλλει εμβόλια ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα διαρκέσει το πολύ 4 έτη και κατά τη διάρκειά της υπάρχει η επιλογή για επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία εξασφαλίζει πιο ισότιμη πρόσβαση σε ειδικά ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, σε συνδυασμό με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες. Η συμφωνία συμβάλλει επίσης στην ετοιμότητα σε επίπεδο ΕΕ για κρίσεις ή πανδημίες στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών

Υπενθυμίζεται ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι, είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

You might also like