Το φαγητό που τρώμε μεταφέρεται και πωλείται τυλιγμένο σε περισσότερες από 14.400 μη βρώσιμες χημικές ουσίες, που υπάρχουν σε μπουκάλια, κουτάκια, πλαστικά φύλλα, χαρτιά και οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Αυτά είναι γνωστά ως χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCC). Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά απορροφώνται στο σώμα μας με δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.
Ανησυχητικά ευρήματα
Μια ομάδα με έδρα την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε βάσεις δεδομένων ανθρώπινων δειγμάτων από άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας. Βρήκαν σε ανθρώπους 3.601 χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% όλων των γνωστών FCC.
Επιπλέον, 194 από αυτές τις ουσίες ελέγχονται τακτικά σε ανθρώπους, επειδή είναι δυνητικά βλαβερές πάνω από ορισμένα επίπεδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι 80 από αυτές τις ουσίες έχουν επικίνδυνες ιδιότητες που προκαλούν μεγάλη ανησυχία.
Ευρωπαϊκή δράση
Τα αποτελέσματα σχετικά με τα FCC που παρακολουθούνται σε ανθρώπους έχουν διατεθεί ως διαδραστικός πίνακας εργαλείων για να μπορούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ερευνητές δημόσιας υγείας και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της βιομηχανίας τροφίμων να κάνουν ασφαλέστερα τα υλικά και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.
Ως μέλος της κοινοπραξίας R3PACK, που εργάζεται σε λύσεις για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την επανεξέταση της συσκευασίας, το Safe Food Advocacy Europe – SAFE, χαιρέτισε την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο για ενίσχυση των κανόνων ποιοτικού ελέγχου των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCM) από επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες. Ωστόσο, η SAFE εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ανεξάρτητων δεδομένων.
Το R3PACK χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.