Νέες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποκαλύπτουν ότι, ενώ οι φράχτες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ ή ASF), πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με άλλα μέτρα για μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Η τελευταία ανάλυση υπογραμμίζει, επίσης, τον πιθανό ρόλο των εντόμων στη διάδοση του ιού, αλλά τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Τα ευρήματα της έκθεσης
Τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της EFSA είναι:
- Περιφράξεις και άλλα μέτρα
Οι φράχτες, όταν συνδυάζονται με τη σφαγή, την αφαίρεση σφαγίων και την υπάρχουσα οδική υποδομή, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ΑΠΧ στον αγριόχοιρο. Ωστόσο, η επιτυχία τους εξαρτάται από την έγκαιρη εφαρμογή, την προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες επιδημιολογικές καταστάσεις και την τακτική συντήρηση. Φυσικά εμπόδια όπως μεγάλα ποτάμια ή αστικές περιοχές μπορούν επίσης να περιορίσουν την κίνηση αγριόχοιρων.
- Πυκνότητα αγριόχοιρων
Αν και η πυκνότητα του αγριόχοιρου είναι ένας σημαντικός παράγοντας, η ανάλυση δεν βρήκε σαφή και συνεπή επίδραση. Άλλοι παράγοντες όπως ο βιότοπος, το κλίμα και τα πιθανά εμπόδια παίζουν επίσης ρόλο στην εξάπλωση του ιού, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για μια ολοκληρωμένη κατανόηση.
- Ανοσοαντισύλληψη
Οι ειδικοί της EFSA εξέτασαν τη χρήση ανοσοαντισύλληψης για τη μείωση των πληθυσμών αγριόχοιρων. Διαπίστωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα χορηγείται από το στόμα. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
- Έντομα Φορείς
Η έκθεση διερεύνησε τον ρόλο των κροτώνων (τσιμπούρια) και των εντόμων ως πιθανών φορέων ιών. Αν και τα τσιμπούρια δεν ευθύνονται για την εξάπλωση του ιού στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία, ο ρόλος των μυγών που δαγκώνουν παραμένει αβέβαιος και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
- Οικόσιτα Γουρούνια
Για τους οικόσιτους χοίρους, τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και ορισμένες πρακτικές διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εισαγωγής του ιού στις φάρμες. Αυτό περιλαμβάνει την ασφαλή αποθήκευση του υλικού κλινοστρωμνής, τη χρήση διχτυών εντόμων και την αποφυγή της διασποράς κοπριάς από γειτονικές φάρμες, ειδικά σε περιοχές όπου κυκλοφορεί η ΑΠΧ.
- Συνεχείς Προσπάθειες
Οι εμπειρογνώμονες της EFSA συνεχίζουν να εξετάζουν και να εντοπίζουν παράγοντες κινδύνου και προστατευτικούς παράγοντες για την ΑΠΧ τόσο σε πληθυσμούς οικόσιτων όσο και σε αγριόχοιρους. Αυτή η συνεχιζόμενη εργασία περιλαμβάνει παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων για την οικοδόμηση γνώσεων και την ενημέρωση των προσπαθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.