Τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς

Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα στη χώρα μας

Νέα μέτρα λαμβάνονται από το ΥπΑΑΤ κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας της νόσου.

Επικαιροποίηση μέτρων κατά της ευλογιάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, από 07/02/2025 έως και 27/02/2025 λαμβάνονται τα κάτωθι μέτρα:

  1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους της υπηρεσίας μας όπως ισχύουν κάθε φορά.
  2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
  3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή εκτός ζωνών προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών (μόνο σε ελεύθερες περιοχές), από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο αυτοκίνητο μεταφοράς το οποίο διαθέτει φορητό εξοπλισμό απολύμανσης, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση και κατόπιν διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών αποστολής και προορισμού των ζώων.
  4. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων.
  5. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
    • Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες αυτών, καθώς και σε όμορες ελεύθερες Περιφέρειες, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
    • Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία που βρίσκονται εντός αυτών καθώς και σε όμορες ελεύθερες Περιφερειακές Ενότητες ή Περιφέρειες, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
    • Τέλος, στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
    • Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να εφαρμόσουν παρεκκλίσεις των μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις Περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες, βάσει του άρθρου 23§α του Καν.687/2020 και να δώσουν στην κατανάλωση, εντός της ελληνικής επικράτειας τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που προέρχονται από αυτές, με συστηματική εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λπ.).

Οι εισαγωγές ζώντων αιγών και προβάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην της Ρουμανίας, η οποία πρόσφατα ανέστειλε κάθε αποστολή ζώων σε άλλα κράτη μέλη, λόγω της επιδημιολογικής συσχέτισης ζώων προέλευσης Ρουμανίας με εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ουγγαρία) εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Στις 27/02/2025 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

Νέες εστίες ευλογιά των προβάτων

Δεκαεννέα νέες εστίες (Εικόνα 1) σε εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων από τις 03 έως και τις 20 Ιανουαρίου 2025, επιβεβαίωσε το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών (Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών).

Δεκατέσσερις εστίες εντοπίζονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως ακολούθως:

Α             πέντε εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου,

  • μία εστία στον Δήμο Αλεξανδρούπολης (Αναφορά ADIS Αρ.2025/006),
  • τέσσερις εστίες στον Δήμο Σαμοθράκης (Αναφορές ADIS Αρ. 2025/015,016,017,023).

Β             τέσσερις εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης,

  • δύο εστίες στον Δήμο Ιάσμου (Αναφορές ADIS Αρ. 2025/020,021),
  • δύο εστίες στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών (Αναφορές ADIS Αρ. 2025/007, 013),

Γ              πέντε εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης,

  • στον Δήμο Τοπείρου (Αναφορές ADIS Αρ. 2025/011,012,018,019,022).

Δύο εστίες εντοπίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στον Δήμο Αλμυρού (Αναφορές ADIS Αρ. 2025/010,014).

Μία εστία εντοπίζεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στον Δήμο Αγρινίου (Αναφορά ADIS Αρ.2025/008).

Μία εστία εντοπίζεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στον Δήμο Δωρίδας (Αναφορά ADIS Αρ.2025/009).

Μία εστία εντοπίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων (Αναφορά ADIS Αρ.2025/024).

Κατόπιν διαβούλευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενσωματώθηκαν στο Παράρτημα της Εκτελεστικής Απόφασης (EE) 2025/180 της 24ης Ιανουαρίου 2025, αναφορικά με ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με την ευλογιά των αιγοπροβάτων και οριοθετούνται οι παρακάτω ζώνες στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθου, Λήμνου, Άνδρου, Ηρακλείου στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου όρους και στον Δήμο Σαμοθράκης ως ακολούθως (Εικόνα 2):

Δείτε τις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης, καθώς και τις περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες

 

You might also like