Την ανάγκη να υπάρξουν εθνικά κίνητρα για περισσότερες επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και εξωστρέφειας του κλάδου, αλλά και την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πλαισίου ομαλής λειτουργίας της βιομηχανίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) κ. Ιωάννης Γιώτης, κατά τη φετινή Γενική Συνέλευση με τίτλο «Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών σε Ελλάδα και Ευρώπη: Επιχειρώντας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ανέφερε πως η Βιομηχανία βρίσκεται, ακόμα μια φορά, αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων. Την ίδια στιγμή, καλείται και διασφαλίζει διαχρονικά, υπό κάθε συνθήκη, την επισιτιστική επάρκεια και την πρόσβαση των Καταναλωτών σε ασφαλή και προσιτά προϊόντα, ενώ παραμένει σταθερά στο πλευρό των νοικοκυριών, έχοντας απορροφήσει και συνεχίζοντας να απορροφά γενναίες ανατιμήσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στην διατήρηση του πληθωρισμού στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά σε οριακά επίπεδα, με την Ελλάδα να έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη.
«Καμία επώνυμη βιομηχανία δεν επιδιώκει ευκαιριακά υψηλές τιμές, καθώς η ακρίβεια είναι ο χειρότερος εχθρός της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ συμπληρώνοντας: «Είναι η ώρα ο Έλληνας πολίτης να νιώθει περήφανος για τη Βιομηχανία του, τη Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, τα προϊόντα της οποίας είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη», υπογραμμίζοντας ότι
«Ο κλάδος μας δεν αντέχει να επιχειρεί πλέον υπό καθεστώς μόνιμης πίεσης. Χρειάζεται ένα σταθερό πλαίσιο ομαλής λειτουργίας. Ένα πλαίσιο που προάγει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε για μια Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών πιο ισχυρή, πιο αποδοτική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη προς όφελος των ανθρώπων μας, των καταναλωτών, της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Γιώτης.
Τάκης Θεοδωράκος: Το “Made in Greece” να καταστεί ένα ισχυρό brand
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωράκος, ο οποίος τόνισε πως: «Ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων είναι πυλώνας παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, κομμάτι της καθημερινότητας κάθε νοικοκυριού και πρεσβευτής της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές», ενώ έστειλε διπλό μήνυμα για προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές και στήριξη της παραγωγής, με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Κοινός μας στόχος είναι καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα» και αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης: τη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το “Made in Greece” να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή και την μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια, συνέπεια και πραγματική ισοτιμία για όλους.
Το διεθνές πλαίσιο
Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, πραγματοποίησε παρουσίαση για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και για τον Ρόλο της Βιομηχανίας Τροφίμων στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ενώ στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Μπορέτος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Circana Hellas, ανέδειξε τις «Καταναλωτικές τάσεις και προοπτικές σε ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών».
Ακολούθησε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Παγκόσμιες Εξελίξεις στη Βιομηχανία Τροφίμων – Τι να περιµένουµε τα επόµενα χρόνια», στο οποίο συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής ΟΠΑ, κ. Νίκος Βέττας, ο Γενικός Διευθυντής της FoodDrinkEurope, κ. Dirk Jacobs, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ιωάννης Γιώτης.
Ο κ.Dirk Jacobs, Γενικός Διευθυντής της FoodDrinkEurope, δήλωσε: «Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω των δασμών, των πληθωριστικών πιέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Παρά τη στρατηγική της σημασία, η αγροδιατροφή συχνά δεν λαμβάνει την απαραίτητη πολιτική προσοχή – πέρα από ένα κοινό όραμα, είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση δράση από την ΕΕ και τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητά της».
Τέλος, ο κ. Nίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ επεσήμανε πως «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης που υπερβαίνει συστηματικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως χρόνιες αδυναμίες, όπως η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα που επιδρά και στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο, δεν έχουν αμβλυνθεί ακόμη στον επιθυμητό βαθμό. Σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα εντείνεται, επιβαρύνοντάς το πλαίσιο για επενδύσεις και διεθνές εμπόριο, η εγχώρια μεταποίηση, και μέσα σε αυτήν ασφαλώς η βιομηχανία τροφίμων, πρέπει και μπορεί να προστατευθεί από τις διακυμάνσεις και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται».
Δείτε ΕΔΩ την τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα
Πρώτη σταθερά στη Μεταποίηση η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών
Σημειώνεται πως η φετινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του κλάδου.
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στη Μεταποίηση, εκπροσωπώντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα, με κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της Μεταποίησης με πάνω από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και περήφανο πρεσβευτή του ελληνικού brand name διεθνώς με πάνω από 7 δισ. ευρώ εξαγωγές.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ως κύριες προκλήσεις ξεχώρισαν ο νέος εμπορικός χάρτης, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που οδηγούν στις αυξήσεις του κόστους πρώτων υλών και επηρεάζουν την επάρκεια βασικών ειδών, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την χώρα μας. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στις δράσεις και στις προτεραιότητες του ΣΕΒΤ σε θέματα Διατροφής, Υγείας, Ασφάλειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και για τη διαρκή στήριξη της ελληνικής κοινωνίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προώθηση της καινοτομίας, μέσα από πρωτοβουλίες Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας.