Η γρίπη των πτηνών στην Βραζιλία προκαλεί εμπορικές απαγορεύσεις
Το πρώτο κρούσμα σε φάρμα πουλερικών στον κορυφαίο εξαγωγέα κοτόπουλου, που αντιπροσωπεύει περίπου το 35% του παγκόσμιου εμπορίου
Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κοτόπουλου στον κόσμο, επιβεβαίωσε στις 16/5 το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, σε μια φάρμα πουλερικών, ενεργοποιώντας πρωτόκολλα για την απαγόρευση του εμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, από τον κορυφαίο αγοραστή της χώρας που είναι η Κίνα, αλλά και περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα για άλλους μεγάλους καταναλωτές.
Το ξέσπασμα στη νότια Βραζιλία εντοπίστηκε σε μια φάρμα που βρίσκεται στην πόλη Montenegro στην πολιτεία Rio Grande do Sul. Η πολιτεία αντιπροσωπεύει το 15% της παραγωγής και των εξαγωγών πουλερικών της Βραζιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού ομίλου χοιρινού κρέατος και πουλερικών ABPA τον Ιούλιο του 2024.
Η εν λόγω μονάδα προμηθεύει την Vibra Foods, μια βραζιλιάνικη επιχείρηση που υποστηρίζεται από την Tyson Foods και η οποία διαθέτει 15 μονάδες επεξεργασίας στη Βραζιλία, εξάγοντας σε πάνω από 60 χώρες. Αξιωματούχοι της πολιτείας δήλωσαν ότι το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών H5N1 είναι ήδη υπεύθυνο για τον θάνατο 17.000 κοτόπουλων φάρμας, είτε άμεσα από την ασθένεια είτε λόγω προειδοποιητικής σφαγής.
Απαγόρευση εξαγωγών για δύο μήνες
Σημειώνεται πως η Βραζιλία το 2024, εξήγαγε κρέας κοτόπουλου αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 35% του παγκόσμιου εμπορίου. Μεγάλο μέρος αυτού προήλθε από τους μεταποιητές κρέατος BRF και JBS, οι οποίοι εξάγουν σε περίπου 150 χώρες.
Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ των κύριων προορισμών για τις εξαγωγές κοτόπουλου της Βραζιλίας.
Ο Βραζιλιάνος υπουργός Γεωργίας, Carlos Favaro, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι βάσει των υφιστάμενων πρωτοκόλλων, χώρες όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Βραζιλία για 60 ημέρες.
Η Αργεντινή δήλωσε ότι αναστέλλει τις εισαγωγές όλων των βραζιλιάνικων προϊόντων πουλερικών μέχρι να βρεθεί η γειτονική της χώρα απαλλαγμένη από τη γρίπη των πτηνών.
Ο υπουργός δήλωσε ότι τα πρόσφατα αναθεωρημένα πρωτόκολλα με μεγάλους αγοραστές όπως η Ιαπωνία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία προβλέπουν περιορισμούς μόνο στις αποστολές από την πληγείσα πολιτεία και, τελικά, μόνο στον εν λόγω δήμο.
Οι κτηνιατρικοί υπάλληλοι απομονώνουν την περιοχή της επιδημίας και αναζητούν περισσότερα κρούσματα σε αρχική ακτίνα 10 χιλιομέτρων (6 μιλίων), δήλωσε η γραμματεία γεωργίας του κράτους. Ο υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι η Βραζιλία εργάζεται για να περιορίσει την επιδημία και να διαπραγματευτεί μια χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών ταχύτερα από τους δύο μήνες που συμφωνήθηκαν στα πρωτόκολλα.
«Μπορούμε να ηρεμήσουμε την αγορά και τους καταναλωτές, δείχνοντας ότι άλλα μέρη της χώρας δεν διατρέχουν κίνδυνο επιδημίας… και με αυτό, να εξασφαλίσουμε κάποια ευελιξία από αυτές τις χώρες με την πλήρη απαγόρευση», δήλωσε ο υπουργός σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
Η Βραζιλία, η οποία εξήγαγε περισσότερα από 5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους προϊόντων κοτόπουλου πέρυσι, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά κρούσματα της εξαιρετικά παθογόνου γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά τον Μάιο του 2023, αλλά δεν είχε καταγράψει κρούσμα σε εμπορική φάρμα μέχρι την περασμένη Παρασκευή.
Ποιοι είναι οι ισχύοντες περιορισμοί
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας ενημέρωσε την Τετάρτη 21 Μαΐου τον κατάλογο των χωρών που έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο κοτόπουλου.
Πλέον μέχρι σήμερα 22/5/2025, οι αναστολές εμπορίου πουλερικών έχουν ως εξής:
- Από όλη την Βραζιλία
Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Νότια Αφρική, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Βολιβία, Μαρόκο, Σρι Λάνκα, Πακιστάν – καμία αλλαγή, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα
Μεξικό, Νότια Κορέα, Χιλή, Καναδάς, Ουρουγουάη, Μαλαισία, Αργεντινή – καμία αλλαγή στις ανακοινωθείσες αναστολές
Ιράκ, Ευρασιατική Ένωση, Ανατολικό Τιμόρ, Φιλιππίνες, Ιορδανία – προστέθηκαν στη λίστα
- Από το Rio Grande do Sul
Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Κούβα – καμία αλλαγή στις ανακοινωθείσες αναστολές
Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Καζακστάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Τατζικιστάν – προστέθηκαν στη λίστα
- Από το Montenegro
Ιαπωνία – καμία αλλαγή στην ανακοινωθείσα αναστολή
Σαουδική Αραβία – προστέθηκε στη λίστα
ΠΗΓΗ: Reuters