FAO: Εκτίμηση της παγκόσμιας αγοράς κρέατος για το 2025
Αύξηση κατά 0,6% της παραγωγής και κατά 1,3% του εμπορίου κρέατος
Μια σχετικά αισιόδοξη προοπτική για τις αγορές τροφίμων αναδεικνύει η τελευταία εκτίμηση του FAO, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή όλων των βασικών προϊόντων, εκτός από τη ζάχαρη, αναμένεται να αυξηθεί το 2025.
Ωστόσο, θα ποικίλλουν οι επιπτώσεις αυτής της αύξησης στην ανάκαμψη των αποθεμάτων, ανάλογα με την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων να παραμένει ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι αυξανόμενες συγκρούσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι αβεβαιότητες στην εμπορική πολιτική και τα σχετικά μέτρα, καθώς και οι οικονομικές οπισθοδρομήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις εμπορικές προοπτικές.
Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια παραγωγή κρέατος, αυτή προβλέπεται να αυξηθεί με μέτρια ένταση το 2025, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής κρέατος πουλερικών, η οποία οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση. Το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος αναμένεται επίσης να διευρυνθεί, τροφοδοτούμενο από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγών. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς, θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών του κρέατος.
Το βόειο κρέας φρενάρει την ανάπτυξη
Αναλυτικότερα, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί το 2025, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 0,6% και φτάνοντας τα 380 εκατομμύρια τόνους (ισοδύναμο βάρους σφαγίου). Αυτή η αύξηση θα οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής κρέατος πουλερικών, ενώ η παραγωγή χοιρινού και πρόβειου κρέατος πιθανότατα θα καταγράψει μόνο οριακές αυξήσεις. Αντίθετα, η παραγωγή βόειου κρέατος προβλέπεται να μειωθεί, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη συνολική ανάπτυξη.
Η παραγωγή κρέατος πουλερικών προβλέπεται να αυξηθεί σταθερά και να υποστηριχθεί από τη διαρκή καταναλωτική ζήτηση λόγω της σχετικά προσιτής τιμής του, ιδίως εν μέσω περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Παρά τις συνεχιζόμενες επιδημίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογένειας (HPAI) σε αρκετές βασικές περιοχές παραγωγής και τους επίμονους περιορισμούς στη διαθεσιμότητα του ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής, τα ευνοϊκά λειτουργικά περιθώρια αναμένεται να διατηρήσουν την αύξηση της παραγωγής. Η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς, αντανακλώντας τη μέτρια άνοδο των κοπαδιών. Στην Κίνα – τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής – τα χαμηλά περιθώρια κέρδους παραγωγού αναμένεται να συνεχίσουν να περιορίζουν την ανάπτυξη. Ομοίως, η παραγωγή πρόβειου κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί οριακά, καθώς οι μειώσεις των κοπαδιών στην Ωκεανία αντισταθμίζονται από τα κέρδη σε άλλες περιοχές. Αντίθετα, η παγκόσμια παραγωγή βόειου κρέατος αναμένεται να συρρικνωθεί το 2025. Τα ποσοστά σφαγής αναμένεται να περιοριστούν από τα μειωμένα αποθέματα βοοειδών λόγω των συρρικνώσεων των κοπαδιών και της συνεχιζόμενης διατήρησης για ανασυγκρότηση, ιδίως στην Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετά τα αυξημένα επίπεδα σφαγής τα τελευταία χρόνια.
Το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2025, φτάνοντας τα 43 εκατομμύρια τόνους, μια σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την εκτιμώμενη αύξηση 4,7% το 2024. Η αναμενόμενη μέτρια ανάπτυξη υποστηρίζεται από τις προσδοκίες για περιορισμό των προμηθειών και σταθερή ζήτηση εισαγωγών. Ωστόσο, η ανάπτυξη μάλλον θα επηρεαστεί από γεωπολιτικές εντάσεις, την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του εμπορίου και τη συνεχιζόμενη εξάπλωση ζωικών ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις εμπορικές ροές. Η προβλεπόμενη επέκταση του εμπορίου θα προέλθει κυρίως από μεγαλύτερες αποστολές κρέατος πουλερικών, υποστηριζόμενες από την προσιτή τιμή του σε σχέση με άλλα κρέατα. Το εμπόριο βόειου κρέατος προβλέπεται επίσης να αυξηθεί, υποστηριζόμενο από την ισχυρότερη ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω εγχώριων περιορισμών στην προσφορά. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εμπόριο χοιρινού και πρόβειου κρέατος προβλέπεται να παραμείνει σταθερό, αντανακλώντας γενικά ισορροπημένες συνθήκες της αγοράς.
Οι διεθνείς τιμές του κρέατος, όπως παρακολουθούνται από τον Δείκτη Τιμών Κρέατος του FAO (FMPI), συνέχισαν να αυξάνονται κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2025. Αυτή η ανοδική τάση αντανακλά τη μειωμένη διαθεσιμότητα εξαγωγών σε αρκετές μεγάλες χώρες παραγωγής, σε συνδυασμό με τη συνεχή παγκόσμια ζήτηση. Η αυξημένη αβεβαιότητα της αγοράς, λόγω των εκτεταμένων επιδημιών ζωικών ασθενειών και των συνεχιζόμενων εντάσεων στην εμπορική πολιτική, έχει υποστηρίξει τις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, η προληπτική συσσώρευση αποθεμάτων από ορισμένες χώρες εισαγωγής – λόγω ανησυχιών για πιθανές διαταραχές του εμπορίου – έχει προσθέσει περαιτέρω ανοδική πίεση στις διεθνείς τιμές του κρέατος.
Δείτε ΕΔΩ την πλήρη πρόβλεψη του FAO