Συνάντηση ΠΟΚΚ με την Μιλένα Αποστολάκη
Μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχείρησαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κρεοπωλών την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό και υπεύθυνη για τον τομέα της ζωικής παραγωγής Μιλένα Αποστολάκη.
Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι της ΠΟΚΚ παρέδωσαν και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις του κλάδου σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, το οποίο και ζήτησαν να μελετηθεί και να τεθεί ως ατζέντατ επόμενων συναντήσεων.
Tα επείγοντα προβλήματα «στα οποία το συντομότερο δυνατόν πρέπει να δοθούν λύσεις», όπως αναφέρει η ΠΟΚΚ είναι:
Ο ρόλος του ΕΛΟΓΑΚ. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι ο οργανισμός ιδρύθηκε ως «ένας επιπλέον ελεγκτικός μηχανισμός» που προσθέτει «γραφειοκρατικές διαδικασίες», ενώ θα έπρεπε «να στραφεί στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με παροχή τεχνογνωσίας προς τον Έλληνα μεσαίο και μικρό κτηνοτρόφο». Ιδιαίτερα για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής η θέση της ΠΟΚΚ είναι να επιμορφωθεί ο μικρός και μεσαίος κτηνοτρόφος και ο πτηνοτρόφος, αλλά και να πριμοδοτηθεί σε ζητήματα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, γενετικής και διατροφής των ζώων.
Η έλλειψη και αναβάθμιση των σφαγειοτεχνικών υποδομών και η λαθροσφαγή. Με μέτρα που θα παρθούν προς την κατεύθυνση των κτηνοτρόφων (όπως για ηλεκτρονικό μητρώο και on line σύνδεση των σφαγείων) θεωρεί η Ομοσπονδία ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και της λεγόμενης «ελληνοποίησης», γιατί, όπως τονίζει η ΠΟΚΚ στο υπόμνημά της, «αυτή δεν γίνεται στο κρεοπωλείο όπως κάποιοι επίμονα θέλουν να περάσουν στην συνείδηση του καταναλωτή».
Η ηλεκτρονική ζυγαριά με έκδοση αυτοκόλλητης ετικέτας. Στο ζήτημα αυτό που έχει δημιουργήσει φόβο στου κρεοπώλες, όπως παραθέτει αναλυτικά η ΠΟΚΚ έχουν εντοπισθεί προβλήματα, όπως η μη εφαρμόσιμη αντιστοιχία αγορών – πωλήσεων, ανά εβδομάδα ή ανά μήνα, η δυσκολία προσδιορισμού της φύρας, οι προσμίξεις κρέατος στα σκευάσματα κ.ά.
Η ανάγκη έμπρακτης στήριξης του παραδοσιακού κρεοπωλείου. Όπως αναφέρει η ΠΟΚΚ τα 20.000 κρεοπωλεία καταναλώνουν το 90% της ελληνικής παραγωγής, σε αντίθεση με τις αλυσίδες των super markets που καταναλώνουν κατά 90% εισαγόμενα κρέατα. Ανάμεσα στα μέτρα που ζητούν να πάρει η πολιτεία είναι:
- Να δοθεί επιτέλους λύση με την «θερμή γωνία» μέσα στο παραδοσιακό κρεοπωλείο, σε όσους το επιθυμούν, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
- Το παραδοσιακό κρεοπωλείο πρέπει να πουλήσει και «συναφή είδη» με το κρέας για να μπορέσει να επιζήσει στον ανταγωνισμό των υπερκαταστημάτων, όπως: αλλαντικά, παραδοσιακά τυροκομικά, τοπικούς οίνους, παραδοσιακά ζυμαρικά κλπ.
- Να δοθεί λύση στην «εναρμονισμένη πρακτική» των υπεραγορών κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, που με το πρόσχημα των δήθεν προσφορών πωλούν τα αμνοερίφια, τα χοιρίδια, τα χοιρινά, τις γαλοπούλες σε τιμές που αυτά αγοράζονται από τον παραγωγό, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα σφαγής, τα μεταφορικά, η φύρα και ένα εύλογο κέρδος για την επιβίωση της επιχείρησης.
Το παρασκευαστήριο κρεατοσκευασμάτων (παρακείμενος χώρος). Η ΠΟΚΚ ζητά να σταματήσει η «αδειοδότηση» επί της «αδειοδότησης». Συγκεκριμένα με την άδεια λειτουργίας να θεωρείται όλος ο «εργαστηριακός χώρος» του κρεοπωλείου ως «παρακείμενος χώρος».
Στο υπόμνημα της ΠΟΚΚ τέθηκαν και μια σειρά ακόμη θέματα σχετικά με τη διακίνηση κρέατος και το επάγγελμα, τα οποία επιγραμματικά είναι: η αναβάθμιση των Σχολών Επαγγελμάτων Κρέατος, ο έλεγχος του προσωπικού των Super Markets, ο έλεγχος των αδειών λειτουργίας MINI και Super Markets, η κατηγοριοποίηση όπως στα βοοειδή σε όλα τα είδη των κρεάτων.