Ο ευρωπαϊκός βηματισμός του Έλληνα κρεοπώλη
Το διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα σταθμό στην πορεία της Ομοσπονδίας των κρεοπωλών. Όπως γνωρίζετε από προηγούμενες δημοσιεύσεις του meatplace.gr, τις ημέρες αυτές η ΠΟΚΚ εκπροσωπήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κρέατος και στη συνέλευση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κρεοπωλών (IBC) στις Βρυξέλλες. Τα στελέχη της που παραβρέθηκαν εκεί, ο πρόεδρος Πέτρος Δημητρίου και ο γενικός γραμματέας Σάββας Κεσίδης, επέστρεψαν στην Ελλάδα εμφανώς ικανοποιημένοι. Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα του ταξιδιού τους ήταν και το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας που έγινε λίγες μέρες μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, τέθηκε το θέμα και αποφασίστηκε να εγγραφεί η ΠΟΚΚ στην IBC από το επόμενο έτος, 2011. Η ΠΟΚΚ αρχίζει να ανιχνεύει διεθνή μονοπάτια, κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.
«Η πρότασή μου προς τους συναδέλφους είναι ότι μας είναι απαραίτητη η εγγραφή στη Συνομοσπονδία» έλεγε στο meatplace.gr ο Πέτρος Δημητρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του Δ.Σ. που πήρε τελικά την απόφαση αυτή. Εξηγώντας την πρότασή του μάς έλεγε ότι η IBC «είναι στο κέντρο των αποφάσεων. Από τη στιγμή που υπάρχει Γραφείο της Συνομοσπονδίας μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, θα έχουμε άμεση ενημέρωση για όλα τα θέματα που μας αφορούν. Η Συνομοσπονδία έχει λόγο, μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν, και γι’ αυτό θα είναι σωστό να πάρουμε μέρος σε αυτό το λόμπι που παίζει ρόλο στην Ε.Ε. Να αλληλοϋποστηριχθούμε με συναδέλφους από χώρες όπου αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα».
Παρόμοια προβλήματα
Οι Ευρωπαίοι κρεοπώλες υποδέχτηκαν σε εγκάρδιο και θερμό κλίμα τους Έλληνες συναδέλφους τους, αφού θεωρούν ότι όσο περισσότερα είναι τα μέλη της IBC, τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα ασκεί αυτή στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Πολύ περισσότερο που όπως μάς λέει ο κ. Δημητρίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι κρεοπώλες είναι ταυτόσημα: «Ακόμη και τα προβλήματα των ελέγχων είναι γι’ αυτούς, όπως και για μας, ζωτικά. Επίσης, έχουν προβλήματα πρόσβασης στα αρμόδια υπουργεία των χωρών τους. Είναι κι αυτοί μικροί κρεοπώλες, δεν είναι πολυεθνικές, και συνεπώς δεν ακούγεται ο λόγος τους στα υπουργεία».
Η σήμανση προέλευσης
Η μη-υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στα τρόφιμα, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα και στην Ελλάδα, ήταν το θέμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κρέατος, στο οποίο πήραν μέρος ευρωβουλευτές αλλά και στελέχη της Κομισιόν. Επειδή η ΠΟΚΚ δεν είναι μέλος της IBC, δεν είχε δικαίωμα λόγου, όμως κλήθηκε και υπέβαλε ερώτηση, η οποία συνοδευόταν από εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και εξήγηση. «Το ζήτημα που θίξαμε», σημειώνει ο κ. Δημητρίου, «αφορούσε το εξής: από τη στιγμή που η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει καταργήσει τα εμπορικά σύνορα μεταξύ των χωρών μελών, στο κρέας και στα προϊόντα του πρέπει να υπάρχει μία αναγραφή: Ε.Ε. Για χώρες εκτός Ε.Ε., πρέπει να αναγράφεται η χώρα. Και τούτο γιατί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. δεν πρέπει να αναπτυχθούν σοβινισμοί και πατριωτισμοί. Τεκμηριώσαμε το ερώτημα και εξηγήσαμε πού μας οδηγεί η αναγραφή».
Εξίσου μεγάλη προσοχή έδωσαν οι Έλληνες αντιπρόσωποι και στη συνέλευση των μελών της IBC, και άκουσαν τη συζήτηση και τους προβληματισμούς των συναδέλφων τους και από τις αδύναμες χώρες, αλλά και από εκείνες που έχουν ισχυρή θέση στη διακίνηση του κρέατος. Εκτός από τα οικονομικά της IBC, συζητήθηκε η αναγραφή των πληροφοριών πάνω στο τρόφιμο, όπου η κατεύθυνση ήταν ο καταναλωτής να μην υπερφορτώνεται, να παίρνει δηλαδή λίγες πληροφορίες και με ουσία.
Συζήτηση έγινε επίσης και για το πώς ο κρεοπώλης θα συμβάλει στην καλύτερη διατροφή του καταναλωτή, το πώς θα προσφέρει πιο ποιοτικό προϊόν, σε πιο φτηνή τιμή, και χωρίς μεγάλη επιβάρυνση ως προς το αλάτι. Αυτό το τελευταίο είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετά στην Ευρώπη: να βρεθούν τρόποι για λιγότερη χρήση αλατιού χωρίς το κρέας να χάσει τη γευστική του αξία.