Βρετανικός Οδηγός για την επισήμανση της χώρας καταγωγής

Τις κατευθύνσεις που υιοθετούν οι βρετανικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εστίαση (σούπερ μάρκετ, μεταποιητές τροφίμων, ξενοδόχοι) σχετικά με την επισήμανση της χώρας προέλευσης στα τρόφιμα, ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Οδηγός που δημοσιεύθηκε στοχεύει να δώσει την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στον καταναλωτή οπουδήποτε κι αν αγοράζει τρόφιμα, και αφορά το κρέας, τα προϊόντα του, το γάλα, το τυρί και το βούτυρο. Όσον αφορά το κρέας, οι κατευθύνσεις αυτές, σύμφωνα με τους εμπνευστές τους, διασφαλίζουν ότι ο όρος «βρετανικό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί Βρετανοί έμποροι τροφίμων χρησιμοποιούν ήδη αυτή την προσέγγιση και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεσμεύονται να συνεχίσουν ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας τη χώρα προέλευσης του κρέατος και σε όλα τα «σύνθετα» προϊόντα – όπως οι σούπες και τα έτοιμα γεύματα.

«Χαίρομαι που ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων τροφίμων έχουν ήδη δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις αρχές που συμφωνήθηκαν, ενθαρρύνοντας και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι κατευθύνσεις αυτές θα σημάνουν μια συνοχή των πληροφοριών που θα μειώσουν τη σύγχυση και θα διασφαλίσουν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα είναι οι καλύτερα ενημερωμένοι στην Ευρώπη”, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας Τζιμ Πέις.

Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε την πρωτοβουλία αυτή η βρετανική Εθνική Ένωση Γεωργών, θεωρώντας την ένα πολύ θετικό βήμα, αν και εξέφρασε την επιφύλαξη για το κατά πόσον αυτό θα εφαρμοστεί παντού, αν θα το ακολουθήσουν όλες οι επιχειρήσεις. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να γίνει πιο αυστηρή η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί σήμανσης. Ανυπομονούμε επίσης να δούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της εθελοντικής αυτής προσέγγισης, που θα κάνει το υπουργείο Γεωργίας, κάτι που αναμένεται τον Απρίλιο του 2011" δήλωναν τα στελέχη της Ένωσης.

You might also like