Αυτάρκεια 94% στα διατροφικά προϊόντα υπολογίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Στοιχεία, με βάση τα οποία η αυτάρκεια σε αγροτικά –διατροφικά προϊόντα φθάνει στο 94% κατά μέσο όρο, έδωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη. Όπως, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμίχας «πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε», ενώ υποστήριξε ότι «μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα». Ειδικά για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής το ποσοστό αυτάρκειας που υπολογίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επεξεργασία της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του ΕΛΓΟ.